П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВчені: вакциновані поширюють COVID-19

Вчені: вакциновані поширюють COVID-19

Этот материал также доступен на русском языке
Американські вчені провели експеримент в одній із в'язниць Техасу і з'ясували, що вакциновані є переносниками коронавірусної інфекції.

Результати дослідження були опубліковані на сервері препринтів medRxiv.org, передає News Medical.

Як відомо, вакцини від COVID-19 ефективно запобігають тяжким захворюванням і смерті, але досі не було відомо, якою мірою вакциновані поширюють інфекцію.

Результати дослідження приголомшують

У плині дослідження, яке проходило наприкінці літа 2021 року, фахівці з центрів з контролю та профілактики захворювань за підтримки Федерального бюро в’язниць США протягом кількох тижнів брали мазки з носоглотки ув’язнених в одній із в’язниць штату Техас. На той момент там були інфіковані 74% ув’язнених.

З 95 учасників, включених у дослідження, 78 були повністю вакциновані, двоє – частково, а 15 не були вакциновані.

Більшість зі щеплених отримали вакцину Pfizer – 73%, менша частина – Moderna (18%) і Johnson & Johnson (9%).

Результати ПЛР-тестів показали наявність вірусу в носоглотці у 93% невакцинованих і 70% вакцинованих. Крім того, в обох груп життя вірусу на слизових оболонках склало 13 днів.

Виняток становили лише ті, хто раніше перехворів на COVID-19 – у них вірус залишався активним не більше десяти днів, незалежно від вакцинації.

Автори підкреслили, що немає статистично значущої різниці в передачі коронавірусу повністю вакцинованими і тими, хто не щеплений.

Таким чином, заходи захисту від COVID-19, особливо в закритому середовищі (в’язниці, лікарні, притулки для літніх людей), мають проводитися незалежно від статусу вакцинації людей, що там перебувають.

Фото: Getty Images

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні