Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧому сняться погані сни: шукаємо причини

Чому сняться погані сни: шукаємо причини

Этот материал также доступен на русском языке
Чи завжди бувають сновидіння? І чому серед них трапляються жахи? Зазвичай менше ніж через десять хвилин після пробудження ми забуваємо 95 відсотків снів. Найдовше зберігаються в пам'яті емоційні, особливо страшні.

Наш мозок трансформує в них трагічні, сумні, вражаючі події життя. Після кошмару ми можемо відчувати себе спустошеними, переляканими, але ненадовго: приходить усвідомлення, що це був тільки сон і найстрашніше позаду.

Сни – відображення проблем зі здоров’ям

Причина страшного сну може бути набагато простіша, ніж нам здається. Досить часто нічні жахи відображають певні проблеми зі здоров’ям.

Людям, які страждають від хвороб органів дихання (астми, бронхіту, затримки дихання уві сні) часто сниться, що вони задихаються, щось їх душить.

Камінь на грудях – це типовий сон осіб з серцево-судинними проблемами. Людину з такими хворобами, як діабет, може переслідувати сон про те, що вона біжить, падає, травмує ноги.

Коли винні лікарські препарати

Зрештою неприємні сни можуть «запускати» і певні лікарські препарати. Попередження про це явище є в інструкції до багатьох антидепресантів, транквілізаторів, деяких антибіотиків.

Найчастіше побічне явище розвивається у людей, що вживають певні ліки тривалий час або у великих дозах. Негативного ефекту можна позбутися з допомогою лікаря, відкоригувавши дозу препарату або замінивши його іншим.

Що було на вечерю?

Іноді, щоб зрозуміти причину жаху, досить згадати, що ви їли на вечерю. Так, гостра їжа, міцне спиртне, спеції у стравах посилюють метаболізм, збуджують травлення. А спиртне перенапружує печінку і нирки, які замість того щоб відпочивати, змушені нейтралізувати етанол. В результаті внутрішні органи «засипають» головний мозок сигналами. Ось він і відповідає жахом.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні