П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСон і здоров'я: коли слід лягати спати?

Сон і здоров’я: коли слід лягати спати?

Этот материал также доступен на русском языке
Чому люди по-різному почуваються після ранкового пробудження? Виявляється, на нашому самопочутті погано позначається порушення природних біоритмів.

Що таке біоритм?

Біоритм – це фізіологічно та генетично обумовлена ​​система функціонування організму.

Вона формується від народження до 25 років під впливом способу життя. Зокрема, важливим складником є сон.

Коли слід засинати?

Оптимальний час для дорослих – до 22:00. Причому до 19.00 варто закінчити фізичну активність, а о 20.00 сказати «на добраніч» комп’ютеру або телевізору.

З 22.00 до півночі активно виробляється гормон мелатонін. Він впливає всі системи організму: сприяє переходу сну в глибоку фазу, стабілізує тиск і обмін речовин, підтримує імунітет, навіть відновлює чоловічу силу.

З віком наші потреби уві сні знижуються, тому для дорослого достатньо восьми годин на добу. Але загалом, коли людина заснула о 22.00, то о шостій ранку вона має прокинутися бадьорою та повною енергії.

Якщо ж хтось спить довше, це означає, що він має гіпоксію (кисневе голодування). За кордоном ці правила знають навіть діти. Наприклад, у Німеччині про те, як важливо спати правильно, малечі розповідають ще в дитячому садку.

Жайворонки, сови та голуби

Часто людей ділять на «жайворонків», «сов» та «голубів». Такі назви пов’язані із періодами активності.

Наприклад, «жайворонкам» найкраще працюється вранці, а «совам» — по обіді. «Голуби» помірковано активні протягом дня. Однак це стосується лише денної діяльності, до десятої години вечора.

Цікаво, що саме «голуби» — довгожителі. Такі люди ніколи не перевантажуються, бо використовують 75% своїх можливостей. Саме тому вони не мають проблем зі сном. Якщо ж постійно працювати на повну, то організм швидко виснажується. Наслідком стають інсульти, інфаркти, невралгії, депресії.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні