Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк зберігати насіння, щоб воно не втратило схожість?

Як зберігати насіння, щоб воно не втратило схожість?

Этот материал также доступен на русском языке
Основні турботи городника скінчилися. Тому радимо взятися за насіння: в одну сумку - вузлики, пакетики - скласти те, що будете сіяти в наступному сезоні, решту відкласти на тривале зберігання.

Скоростигле швидше втрачає схожість

Визначаючись з тим, що відкласти в шухляду на наступні роки, пам’ятайте: найкращі рослини виростають з 2-4-річного насіння. Не варто довго тримати насіння з багаторічних видів цибулі, щавлю і ревеню: грядка з цими культурами служить мінімум 4-5 років, садивний матеріал за цей час втратить схожість.

Виявлено цікаву закономірність: насіння скоростиглих сортів швидше втрачає схожість, ніж пізньостиглих. Те, що зібрано в сухе і тепле літо, лежить значно довше без втрати якості, ніж тих же сортів, отримане в мокрий і прохолодний сезон.

Насіння потрібно відкалібрувати і просушити

Перед закладанням на тривале зберігання насіння обов’язково слід очистити від сміття, відкалібрувати, підсушити.

Насіння зберігає хорошу схожість та інші властивості при температурі від 0 до 5 градусів і постійній вологості повітря не більше 55%. Втім, головне не допускати різких коливань цих показників. Якщо насіння добре просушене, то його можна зберігати в герметичній упаковці – скляних банках, пляшках, поліетиленових пакетах.

У такій тарі особливо цінні сорти допускається до 10 років і довше тримати в погребі або в морозильній камері холодильника. Але це виняток, зазвичай користуються мішечки з натуральних тканин, щоб запобігти запліснявленню.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні