П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПреображення Господнє

Преображення Господнє

Этот материал также доступен на русском языке
Преображення Господнє в народі зветься “Яблучний Спас”, “Другий Спас”. Це церковне свято щороку відзначають 19 серпня.

Церква вчить, що в цей день Господь преобразився перед трьома своїми учнями: Іваном, Петром та Яковом у той час, коли вони молилися в Галілеї, на горі Фавор, – сам Божий лик перемінився, а одяг зробився білим. І з’явилися Христу пророки Ілля та Мойсей, і в цей час, коли вони розмовляли, їх осінила хмара з небес, і з неї полинув Божий голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його слухайте».

Нашим віросповіданням ця подія тлумачиться так: у своєму Преображенні Господь відкрив нам таємницю Божественного промислу про спасіння людей і показав обоження всієї людської природи. Це свято нагадує всім нам про потребу перемінятися людям духовно, вірити у воскресіння і нове життя всіх людей.

У День Преображення Господнього є традиція освячення різноманітних плодів, особливо яблук. Тим більше що святкування Спаса якраз збігається з часом збирання врожаю. За традицією, людина має освячувати плоди і дякувати за них Господу.

До самого Дня Преображення Господнього за народною традицією не було дозволено їсти жодних плодів, крім огірків. І лише після того як на Спаса фрукти й овочі освячувалися, їх можна було їсти. Люди вважали, що ті яблука, які були освячені на Преображення, мають особливу силу. Відкусивши від такого яблука шматочок і загадавши при цьому бажання, можна було бути впевненим, що воно неодмінно збудеться. Також цими освяченими яблуками треба було пригостити хворих і бідних.

Раніше опубліковано: Петрів піст: невідомі факти

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні