Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПетрів піст: невідомі факти

Петрів піст: невідомі факти

Этот материал также доступен на русском языке
28 червня розпочався Петрів піст, який ще називають Апостольським, або Петропавлівським. Це перший з двох літніх постів, і триватиме він до 12 липня. Він вважається нестрогим.

Церковний статут наказує утримуватися в цей час від м’ясної та молочної їжі, і тільки середа і п’ятниця вважаються днями суворого посту. У недільні дні дозволяється навіть вживання вина.

Цей піст встановлений на спомин про апостолів Петра і Павла, які постили перед тим як проповідувати Євангеліє. Тривалість посту в різні роки різна – від восьми до 42 днів і залежить від дати святкування Трійці, яка своєю чергою прив’язана до дати Пасхи. Петрів піст починається в понеділок, через тиждень після Трійці, і закінчується напередодні 12 липня – дня святих Петра і Павла.

Вперше літній пост згадується в «Апостольському переданні», написаному ще у III столітті. Однак у давнину цей піст жодного стосунку до апостолів не мав. Він був встановлений для того, щоб ті, хто не зміг постити під час Великого посту перед Великоднем, мали можливість дотримуватися посту в інший час. У той час літній піст тривав від першого тижня після Трійці до Успіння. Пізніше з нього виключили липень, і перша частина посту стала закінчуватися перед святом Петра і Павла, а друга частина утворила Успенський піст, який починається в серпні. На початку IV століття день Петра і Павла став одним з найшанованіших свят, а піст стали сприймати як підготовку до нього.

Традиційними стравами в Петрів піст вважаються пісні борщі та супи, а також холодна окрошка. На спомин про Петра, який був сином рибалки і вважається покровителем рибалок, по вівторках, четвергах, суботах і неділях дозволено їсти рибу.

Прикмети Петрового посту

У Петрів піст наші предки ніколи не займалися рукоділлям. Вважалося, що навіть пришитий у цей період ґудзик може додати негараздів не лише «зашити» все хороше, але й привабити в життя щось погане. У дні посту було заборонено стригтися, щоб не втратити на все життя щастя й удачі. Крім того, в Петрів піст наші предки намагалися не давати і не брати нічого в борг.

Ірина Сорокіна

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні