Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія"Яблучний Спас" і "Горіховий Спас": згадуємо звичаї

“Яблучний Спас” і “Горіховий Спас”: згадуємо звичаї

Этот материал также доступен на русском языке
У серпні православні відзначають три Спаси: Медовий – його святкували 14 серпня, Яблучний – він припадає на 19 серпня і Горіховий, який приходить в кінці літа - 29 серпня.

Всі три свята стосуються Спасителя і мають свою історію і традиції. Як поводитися і що подати на стіл у дні другого та третього Спасів? Згадуємо звичаї наших предків.

ЯБЛУЧНИЙ СПАС: печемо пироги і поминаємо померлих

Яблучний Спас завжди святкують 19 серпня. Він має кілька назв – «Великий Спас», «Другий Спас», «Спас на горі», «Середній Спас», «Свято перших плодів» або «Перші осенини». Свято зародилося у християнських країнах і, згідно з народними прикметами, символізує настання осені та збирання врожаю – яблук і винограду. У церковному календарі це свято Преображення Господнього, що пов’язано з описаним у Євангеліях таємничим перетворенням Ісуса Христа перед трьома найближчими учнями.

У цей день прийнято освячувати у храмах яблука та виноград. До речі, тому в народі до другого Спаса плоди нового врожаю їсти не прийнято. Після освячення фрукти можна роздати як поминальне частування – таким чином пом’янути покійних. Також господині готують на свято різноманітні страви з яблук і винограду: печуть пироги та пиріжки, варять варення, роблять салати й десерти. До речі, ще цього дня не рекомендують займатися прибиранням або тяжкою роботою, а також ображатися і конфліктувати.

ГОРІХОВИЙ СПАС: освячуємо воду і випікаємо хліб

За Яблучним Спасом іде Горіховий. У народі його ще називають «Хлібний Спас», «Посівний Спас», «Спас на полотнах». Щороку він припадає на 29 серпня. Третій Спас говорить про виникнення першої ікони Ісуса Христа, яка відома як Нерукотворний образ. Спочатку образ зберігався у місті Едесса, а згодом був перенесений до Константинополя. Перенесення це і було 29 серпня. А от «горіховим» свято називається, бо до цього часу вже дозрівають горіхи, «хлібним» – бо закінчуються жнива.

Як і в дні інших Спасів, цього дня традиційно ходять до церкви, де освячують воду, фрукти та обов’язково горіхи. Ще на Горіховий Спас освячують криниці та інші джерела води. Вважається, що вода дасть міцне здоров’я і захистить від недоброго ока на цілий рік. Головними стравами на святковому столі вважаються ті, що зроблені з борошна, а також мед, яблука і, звичайно, горіхи.

Що стосується прикмет, то на третій Спас не можна відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. На свято прийнято частувати сиріт, бідних, хворих і бездомних людей.

Дотримуємося Успенського посту

Варто відзначити, що Яблучний Спас за церковним календарем припадає на Успенський піст. Його встановлено на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке відзначається 28 серпня. Триває піст два тижні – з 14 по 27 серпня. Під час нього не можна їсти м’ясних і молочних продуктів, а також яєць. А от на Спаса дозволяється їсти рибу.

Яблуко в тісті

Листкове тісто – 200 г, яблука – 2 шт., цукор – столова ложка, ванільний цукор, лимонний сік і мелена кориця – по чайній ложці.

Яблуко розрізати навпіл, а потім акуратно нарізати тонкими скибочками. У сотейник налити дві склянки води, додати цукор з лимонним соком. Потім покласти в окріп яблука на кілька хвилин, щоб вони стали пластичнішими. Тісто тонко розкотити і нарізати смужками по одному сантиметру шириною. Розкласти скибочки яблук на смужки тіста вздовж таким чином, щоб один заходив на інший, шкіркою в один бік (приблизно 5-7 скибочок). Згорнути смужку в рулетик – має вийти трояндочка. Посипати трояндочки ванільним цукром і корицею. Викласти їх на деко, застелене папером для випікання, і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

Що передувало: Преображення Господнє

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні