П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно дозарювати помідори?

Як правильно дозарювати помідори?

Этот материал также доступен на русском языке
Дозарювання томатів - це прийом доведення недозрілих помідорів до їх зрілого стану поза кущем.

Як правило, основна причина, з якої плоди помідорів доводиться дозарювати в домашніх умовах, – це їх недозрівання на кущі через настання холодної й дощової погоди.

Умови дозрівання

Щоб томати дозрівали повільніше (для продовження терміну зберігання), потрібні низька температура і відсутність світла. Оптимальна температура залежить від ступеня зрілості: для рожевих (майже дозрілих) плодів вона має бути близько плюс 1-2 градусів, для бурих (бланжевих) – плюс 4-6, для зелених – плюс 10-12 градусів. Приміщення, в якому будуть томати, мусить добре провітрюватися.

Томати різних ступенів зрілості не рекомендується зберігати в одній тарі або поблизу одне одного.

Вологість у приміщенні потрібно підтримувати на рівні 80-85%.

При дозарюванні томати потрібно регулярно (кожні 3-5 днів) перевіряти, відбирати вже дозрілі і відбраковувати ті, на яких з’явилися пошкодження. Вважається, що для тривалого зберігання і дозарювання найбільше годяться дрібноплідні сорти.

Як прискорити дозрівання?

Якщо треба прискорити дозрівання знятих плодів, температуру у приміщенні підвищують, забезпечують яскраве природне або штучне освітлення і додають червоні зрілі плоди до зелених і бланжевих. Етилен, що виділяється зрілими томатами, сприяє дозріванню інших. Якщо під рукою немає стиглих томатів, їх можна замінити фруктами, що також виділяють етилен: зрілими червоними яблуками або бананами.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні