П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаВ Одеській області вирощують промислові сорти шипшини

В Одеській області вирощують промислові сорти шипшини

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, що шипшина – доволі корисний продукт, знає багато хто. Її ягоди використовують у фармацевтичній галузі та для створення косметики. Зокрема, високо цінується олія з кісточок плодів.

В Україні шипшину збирають переважно з дикорослих кущів, втім, промислові плантації цієї культури можуть давати значний прибуток, тому економічна ніша видається досить привабливою.

Промислові сорти без колючок

Фермерський кооператив в Одеській області вирощує високовітамінні промислові сорти шипшини. Вони відрізняються від дикорослих тим, що деякі сорти не мають колючок, тому плоди легше збирати.

Плоди шипшини містять велику концентрацію каротину, вітаміну С та інших корисних речовин. Зберігати шипшину у свіжому вигляді не можна – сушити треба відразу після збирання.

– Перевагою сортової шипшини є те, що вона легко відділяється від гілки, таким чином, ягоди не пошкоджуються, – зазначає Павло Тулба, голова кооперативу.

Ягоди у свіжому вигляді не зберігаються

Урожайність шипшини може сягати шести тонн з гектара. Після збирання врожаю в кооперативі шипшину переносять до сушарки, яку обладнали фермери. Ягоди сортують. Частина продається в цілому вигляді, а частину подрібнюють. Подрібнена шипшина – це борошно зі шкірки, його використовують для виробництва чаю та біодобавок.

Насіння ж шипшини, яке залишилися після подрібнення, йде на виробництво олії. Таку олію закуповують фармацевтичні компанії. Кілограм свіжих ягід коштує 20 гривень. Втім, переробка дозволяє збільшити вартість шипшини втричі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Одеській області саджають найбільшу плантацію шипшини в Європі.

Джерело: www.seeds.org.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні