Субота, 7 Грудня, 2024
ГоловнаРізнеЗапашна, смачна, ще й дуже корисна: за які властивості цінують айву

Запашна, смачна, ще й дуже корисна: за які властивості цінують айву

Этот материал также доступен на русском языке
Айва — один із найпізніших фруктів нашого наша. Вона - найближча родичка яблук та груш.

Головна її особливість у тому, що свіжий фрукт їсти практично неможливо – вона має в’язкий і терпкий смак і може викликати проблеми з травленням. Тому айву, як правило, вживають лише у вареному вигляді. Але й у цьому виді вона вкрай корисна.

Айва містить фруктозу, глюкозу, пектинові сполуки, солі заліза, калію, фосфору, кальцію, міді.

Чим корисна айва?

  1.  Варену айву та відвар із неї застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту для нормалізації його правильної роботи.
  2.  Настій з айви п’ють при тахікардії, проносі, жовтяниці, кашлі. Потрібно залити 100 мл окропу 10 г сухих плодів, відварити і приймати по 1 столовій ложці перед їдою. Або нарізаний на дрібні шматочки плід айви залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, приймати так само.
  3.  Свіжу айву і сік з неї рекомендують приймати при серцево-судинних захворюваннях, як сечогінний засіб при анемії, після перенесеної серйозної хвороби, при високій температурі.
  4.  Здавна корисні властивості айви використовували при проносі. Зумовлено це високим вмістом у ній пектинових речовин.
  5.  Отриманий з насіння слиз – ефективний протизапальний і пом’якшувальний засіб при запаленнях дихальних і травних органів та шкіри. 5 г цілого, не подрібненого, насіння на 100 мл окропу, настоюють і періодично збовтують 10-15 хв., проціджують не віджимаючи насіння, приймають по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.
  6.  Відвар листя використовують для фарбування волосся при передчасній сивині.

ВАЖЛИВО! У народній медицині використовують довгасті плоди.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні