Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Як бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі. Сьогодні ми поговоримо про "сюрпризи", які нас чекають у популярній і затребуваній усіма верствами населення молочної продукції, і від цього стають ще небезпечнішими.

А тему порушила у своєму листі Валентина Боярська з Черкаської області.

Як жирують на трансжирах у нашій молочці

«Моя бабуся Ліна – ваш багаторічний читач. Нещодавно вона зі своїм здоров’ям потрапила до капкану, з якого ми її довго визволяли. І зараз вона, навчена гірким досвідом, доручила мені описати її урок іншим вашим читачам – її одноліткам. Що я і роблю.

Вибачте за подробиці, але в неї раптом почався сильний розлад кишечника. Вона вже багато років не їсть нічого жирного, гострого і тут – на тобі. Відвела я її до знайомого гастро-лікаря, той виписав купу дорогих пігулок. П’є вона їх, п’є, а користі нуль. Тоді я шляхом виключення стала переглядати її і без того легку їжу. І ось дійшло до того, що я виключила з її сніданків сир зі сметаною. Багато років я купувала їх для неї в магазині, той самий сорт. І ось минув день без сиру та сметани, другий минув, ну і де вона, та бабусина діарея? Як і не було! Для повної чистоти експерименту за кілька днів бабусі на сніданок я знову дала сир зі сметаною. І знову вона потоваришувала з унітазом. «Відмовся від сметани, перейди на сирну запіканку, – порадив лікар, – нехай сир пройде термообробку». Перейшла, все в повному порядку.

Трохи заспокоїлася, сиджу, обмірковую НП, і тут в інтернеті натикаюсь на відповідь на всі мої питання. На одному із сайтів читаю заголовок: «П’ята частина молочних продуктів – фальсифікат». Прочитала статтю бабусі, вона з валідолом у роті перерила стіс вирізок із ваших минулих номерів і знайшла повідомлення про втрату Україною у рік 20,7 мільярда гривень на контрафактних цигарках. На цьому фоні пишуть про абсолютно «копійчані» втрати бюджету нашої країни на контрафактній, тобто фальсифікованій молочці – всього 0,7 мільярда гривень. Повідомляють, що торік було вироблено 7,3 мільйона тонн молока, а на переробку направили лише близько трьох мільйонів тонн, тож «тінь» може бути й більша за 20%. А значить і сума більша – до мільярда гривень.

Автори статті розібралися, як молочні річки ділки перетворюють на потоки грошей. Так от, молочні жири замінюють на рослинні, набагато дешевші. Ось вам і грошові потоки. Найбільше фальсифікують олію, сир, сметану, тобто жировмісні продукти. На відміну від бабусиного шлунково-кишкового тракту, ті, хто молодший, витримують цю заміну молока на пальмову олію. Але це до певного часу, тому що деякі рослинні жири містять багато трансжирів, що добряче гроблять здоров’я.

Фахівці з легального сектору цієї галузі говорять: все це від безкарності нелегалів. У населення за копійки скуповують молоко, податки при цьому не сплачуються. Та й зарплатня у них у конвертах. Потім знову ж таки без податків продають так звану молочку на базарах, у невеликих магазинчиках, кафешках. Ось звідки майже мільярд, вкрадений посеред війни у ЗСУ.

Як із цим боротися? Пишуть, що в нашому законодавстві немає терміну фальсифікація, хоча по суті це шахрайство, а воно точно кримінально карається. А продуктовим фальсифікаторам дістаються лише укуси комара у вигляді штрафів. Усіх «лівих» виробників професіонали знають майже в обличчя, але важелів впливу немає.

«А де ж закони воєнного часу?» – запитуємо ми з бабусею Ліною. Ці фальсифікатори країну поранену мародерять. Ні, ми не пропонуємо їх розстрілювати. Змусити їх та їхніх літніх батьків харчуватися лише їхньою молочкою на пальмовій олії. Нехай цілодобово на унітазах сидять!”

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні