П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачПальмова олія: оминайте десятою дорогою...

Пальмова олія: оминайте десятою дорогою…

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону № 5148, який забороняє використання пальмової олії в деяких продуктах харчування.

Чим може нашкодити вживання такої олії і про які продукти йдеться?

Чому пальмова олія шкідлива?

Кілька років тому Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала заборонити використання в продуктах харчування трансжирів, небезпечних для здоров’я, зокрема пальмової олії. І хоча виробники пальмової олії намагаються переконати весь світ у нешкідливості свого продукту, кілька десятків досліджень, які провела ВООЗ, спростовують ці твердження.

Пальмову олію добувають з олійної пальми і завжди використовували в Західній Африці для приготування їжі. Пізніше такі пальми стали вирощувати в Індонезії та Малайзії, які сьогодні посіли перше місце в експорті пальмової олії. Вона коштує недорого, зате збільшує термін зберігання харчових продуктів, що дуже вигідно виробникам.

Пальмові жири використовують не тільки в харчовій промисловості, ця олія – «універсальний продукт», оскільки входить до складу косметичних кремів, мила та інших миючих засобів. Після спеціальної обробки – гідрогенізації – хімічний склад «нешкідливої» пальмової олії змінюється: вона стає твердою, і рослинні жири перетворюються на трансжири. А це вже небезпечно для здоров’я і може викликати різні захворювання, оскільки трансжири мають властивість накопичуватися в організмі. Серед захворювань, які вони викликають, лідирують ожиріння, ішемічна хвороба серця, атеросклероз судин, діабет, онкологічні захворювання.

Печиво, сир, шоколад та йогурти 

Проект закону, який ухвалила Верховна Рада, забороняє використання пальмової олії в дитячому харчуванні, кондитерських виробах і молочних продуктах. Зокрема, пальмові жири повністю зникнуть зі складу вершкового масла, сирів і кисломолочних продуктів – кислого молока, ряжанки, сметани, сиру, кефіру. А ось йогурти до цього списку не входять, тому перед покупкою потрібно уважно вивчати їх склад. Крім того, пальмову олію не будуть більше застосовувати для приготування дитячого харчування та сумішей, а також для виробництва кондитерських виробів – печива, морозива, тістечок і шоколаду. За порушення цього закону для виробників передбачено штрафні санкції.

У продуктах, які не потрапили до цього переліку, пальмову олію використовувати можна. Щоправда, в цих випадках закон вимагає від виробника відповідним чином маркувати продукцію, щоб інформувати покупців про наявність у складі пальмової олії. На упаковці продукту чітко і розбірливо має бути зазначено: «Містить пальмову олію». Крім того, якщо продукти з какао і шоколаду містять пальмову олію, то виробникові заборонено використовувати для таких продуктів назви «шоколад», «шоколад з добавками» та інші подібні. 

Більше «страждає» вершкове масло

Пальмові жири часто використовують для фальсифікації молочної продукції, причому найчастіше підробляють вершкове масло. За вісім місяців в Україні з продажу вилучили понад дві тонни фальсифікованого масла. Тому при покупці масла насамперед потрібно звертати увагу на його склад і уважно вивчати упаковку. Основна складова масла – вершки, які роблять виключно з коров’ячого молока, а якщо на етикетці вказано хоча б малу частину рослинних жирів або будь-який замінник, таке «вершкове масло» краще не купувати. Важливими є також жирність і колір продукту. Справжнє вершкове масло не може мати жирність нижче 72,5 відсотка, а його колір повинен бути блідо-жовтим, але ніяк не помаранчевим. Купувати масло краще в фольгованому папері, а не в прозорій упаковці.

Тільки факти

  • Пальмова олія присутня майже в 50% упакованих товарів – від продуктів харчування до косметики (дезодорантів, шампунів, зубної пасти і губної помади).
  • Людський організм засвоює пальмову олію на 94,5%.

Фото: Getty Images

Раніше опубліковано: «Фальшива» кориця: як відрізнити?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні