Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯким буває запаморочення і чи так воно нешкідливе 

Яким буває запаморочення і чи так воно нешкідливе 

Этот материал также доступен на русском языке
Кожному з нас напевно знайоме це відчуття, коли немов земля йде з-під ніг, перед очима «літають вертольоти», відчуття нудоти змінюється відчуттям обертання власного тіла та навколишніх предметів у просторі.

Це прояви так званої морської хвороби, або вертиго (запаморочення).

Як проявляється запаморочення?

Найчастіше вертиго виступає провісником або «аурою» мігрені. Термін «запаморочення» іноді неправильно трактується. В основному люди скаржаться на відчуття нудоти, наближення втрати свідомості, «легкості в голові», розлад координації, відчуття як після катання на каруселі. Нерідко під запамороченням ще розуміють порушення рівноваги – нестійкість, похитування під час ходьби.

Ці скарги є характерними для переднепритомного стану і поєднуються з блідістю шкірних покривів, прискореним серцебиттям, нудотою, потемнінням в очах, підвищеною пітливістю. Подібні стани спостерігаються і на фоні кисневого голодування мозку.

Насправді справжньою ознакою вертиго є ілюзія руху самої людини або картинки, яку вона бачить, і може бути симптомом великої кількості захворювань, у тому числі й таких, що загрожують життю. Справжнє запаморочення є притаманним для ураження вестибулярної системи, яка регулює положення і рух тіла людини у просторі.

Про що розповість запаморочення?

  • Запаморочення у поєднанні з двоїнням в очах і порушенням чутливості на обличчі або кінцівках вказує на причину, пов’язану з порушенням кровопостачання мозку, роботи центрального відділу вестибулярної системи (центральне запаморочення).

  • У той час як запаморочення у поєднанні зі скаргами на слух зазвичай пов’язане з ураженням периферичного відділу (периферичне запаморочення).

  • Найчастішою причиною запаморочення є порушення кровотоку в хребетних артеріях, що є притаманним для остеохондрозу шийного відділу хребта. Ця патологія супроводжується запамороченням, що виникає при поворотах або нахилах голови.

Підготувала Світлана Комісаренко

Нове на сайті