Які страви допоможуть зміцнити здоров’я? Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.
Раціон під час грипу та застуди
Правильний раціон може допомогти навіть у реабілітації при інфекційних або сезонних захворюваннях.
Головне, при грипі або застуді не перевантажувати травну систему:
- підсушений хліб,
- знежирені м’ясні, рибні або овочеві бульйони, пюре,
- парові котлети або тефтелі,
- яйця некруто і омлет,
- кисломолочні напої, сир помірної жирності,
- протерті каші з рису, манної та гречаної круп,
- овочі та фрукти,
- чай, розведені соки і морси, цукор, мед, варення, джем, мармелад.
Бульйон з фрикадельками та лимоном
Куряче філе – 500 грамів, цибуля – 1 штука, часник – 1-2 зубчики, морква – 1 штука, лавровий лист – 1 штука, перець горошком – 3 штуки, вода – 2 літри, зелень, лимон, сіль та приправа для бульйону – за смаком.
- Куряче філе, половинку цибулі та часник пропустити через м’ясорубку, змішати з дрібно нарізаною зеленню і зліпити невеликі фрикадельки.
- У каструлю з підсоленою водою покласти другу половинку цибулі, шматочки моркви, лавровий лист, перець горошком і поставити на сильний вогонь.
- Після закипання опустити у воду фрикадельки, посолити або додати приправу за смаком. Зменшити вогонь до слабкого і варити бульйон 40 хвилин.
- До готової страви додати рубану зелень і трохи лимонної цедри, а при подачі покласти часточку лимона.
Кукурудзяна каша на молоці з гарбузом
М’якуш гарбуза – 500 грамів, крупа кукурудзяна – 150 грамів, молоко – 500 мілілітрів, масло вершкове – 60 грамів, цукор – 1-2 столові ложки, сіль – 0,5 чайної ложки, вода – 250 мілілітрів.
- Очищений гарбуз нарізати невеликими шматочками.
- У каструлю з товстим дном влити молоко та воду. Викласти нарізаний гарбуз і поставити на середній вогонь.
- Після закипання зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати гарбуз приблизно 15 хвилин до м’якості.
- Готовий гарбуз розім’яти, повернути на вогонь і довести до кипіння.
- У каструлю додати промиту кукурудзяну крупу. Після закипання зменшити вогонь і постійно перемішуючи, готувати кашу приблизно 20 хвилин.
- Наприкінці готування додати цукор, сіль та вершкове масло.
- Кашу добре перемішати, зняти з вогню і укутати рушником на 15 хвилин.