Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДо яких хвороб може призвести нестача йоду і як уникнути йододефіциту

До яких хвороб може призвести нестача йоду і як уникнути йододефіциту

Этот материал также доступен на русском языке
Нестача мінералу йоду небезпечна і для дітей, і для дорослих. Але підступність проблеми полягає в тому, що недолік йоду протікає непомітно.

Питання читачки: “У мене хвороба щитовидки: аутоімунний тиреоїдит і два невеликі вузли. Ще років п’ять-сім тому лікар не рекомендував приймати добавки з йодом, а тепер їх радить. Чим це пояснити”

Відповідає лікар-ендокринолог Олексій Камінський:

Не знаю, чому лікар змінив думку, але до прийому препаратів йоду не було і немає жодних протипоказань. Тим, хто проживає в зоні йодного дефіциту і страждає на вузловий зоб, крім фізіологічної дози йоду (її забезпечує використання йодованої солі), додатково за рекомендацією лікаря слід приймати спеціальні препарати.

Що таке зоб?

– Це збільшення розмірів щитовидної залози або утворення в ній вузлів. Причина захворювання – йодний дефіцит.

Від нестачі йоду страждає не тільки щитовидна залоза, але й багато інших органів: головний мозок, шкіра, очі, у жінок – молочна залоза, матка, яєчники.

Гінекологи старої школи добре знають тріаду: вузол у щитовидній залозі – вузол у молочній залозі – вузол у матці. У лікуванні цих недуг застосовувалися препарати йоду.

Ще один серйозний наслідок нестачі йоду – зниження інтелекту. Тому не втомлююся повторювати своїм пацієнтам: тим, хто проживає на бідній йодом території, слід щодня використовувати йодовану сіль.

Цей простий і доступний метод допоміг половині країн Європи впоратися з нестачею йоду. Особливо вражає приклад таких країн, як Швейцарія, Австрія, Німеччина, в гірських районах яких ще сто років тому багато жителів страждали на кретинізм.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті