Наша національна кухня багата і різноманітна. І є багато українських страв, рецепти яких незаслужено забуті. Пропонуємо вам приготувати деякі з них. Вони вам напевно сподобаються і урізноманітнять не лише повсякденний, а й святковий стіл.
- Забуті рецепти української кухні: шпарагівку готуємо майже цілий рік – смакота.
- Забуті рецепти української кухні: горохляники – нова для нас страва з гороху.
- Забуті рецепти української кухні: соложеники з яблуками – щоб побалувати коханих смачним десертом.
Баба-шарпанина
Страва є запіканку з риби. В її основі традиційно були тарань або чабака. А ось на святковий стіл готувалася шарпанина зі шляхетного судака.
Назва згадується навіть на сторінках поеми Котляревського “Енеїда” як одне з кращих ласощів на столі царя Латина.
Інгредієнти
Судак – 1 кілограм, борошно – 1 склянка, рослинна олія – 2,5 столової ложки, цибуля – 2 штуки, морква і корінь петрушки – по 0,5 штуки, рибний бульйон – 0,5 склянки, гіркий і запашний перець, лавровий лист, сіль.
Як готувати?
- Рибу почистіть, помийте і наріжте шматками.
- Покладіть у каструлю рибу, корінь петрушки, цибулину, моркву, лавровий лист, перець і залийте водою.
- Варіть на середньому вогні близько півгодини.
- На сковороді обсмажте цибулю.
- Приготуйте тісто: борошно змішайте зі смаженою цибулею та рибним бульйоном, у якому варився судак. Тісто має бути схоже на рідку сметану.
- Варену рибу руками розірвіть на шматочки і викладіть у змащену олією форму.
- Залийте тістом і випікайте 40-45 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.
Раніше ми розповідали, які страви були в раціоні запорізьких козаків.