Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіКого мобілізують, а кого звільнять від служби: у парламенті готують новий законопроєкт

Кого мобілізують, а кого звільнять від служби: у парламенті готують новий законопроєкт

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада готує законопроєкт, який має змінити порядок мобілізації та демобілізації військових. Прийняти його планують до кінця року.

Хто зможе демобілізуватися?

Майбутній закон поєднає кілька десятків різних законодавчих пропозицій, розроблених в оборонному комітеті Верховної Ради.

Одне зі завдань, яке він має вирішити, – демобілізація військових. Якщо документ ухвалять, тривалість служби під час воєнного стану має бути обмежена конкретним терміном. А після його завершення боєць, за бажанням, може демобілізуватися. Термін обов’язкової військової служби наразі не визначений. Імовірно, він становитиме від 18 до 36 місяців. Тобто, процес демобілізації може розпочатися не раніше 2025 року.

Повинні затвердити нові підстави для звільненн.

За власним бажанням демобілізуватися зможуть військовослужбовці, звільнені з полону, у тому числі іноземці та особи без громадянства. Тих, хто здався в полон добровільно, ця норма не стосується. Військові, звільнені з полону, але бажаючі продовжувати службу, матимуть право на відпустку терміном 90 днів зі збереженням грошового забезпечення.

Звільнитися з армії зможуть люди з інвалідністю І та ІІ груп. Достроково мають право розірвати договір курсантки. Демобілізуватися зможуть військовослужбовці у зв’язку із проведенням організаційних заходів у розвідорганах СБУ та Управління державної охорони України.

Кому можуть скасувати відстрочку?

У разі прийняття документа, ухилитися від служби не зможуть студенти, які вирішили замість армії здобути другу чи третю передвищу або вищу освіту.

Зміни торкнутися і людей, які мали відстрочку у зв’язку з доглядом за особою з інвалідністю І та ІІ групи або особою, яка потребує постійного догляду. Таке право надаватиметься лише близьким родичам. До них належать батьки та батьки чоловіка (дружини), діти, діти чоловіка (дружини) – у тому числі, усиновлені.

Встановити право на відстрочку від призову планують педагогічним працівникам установ професійної вищої освіти.

Кого візьмуть на військовий облік?

Оборонний комітет хоче розширити кількість осіб, які підлягають військовому обліку.

На військовий облік планують поставити осіб, які пройшли військову службу в інших країнах до набуття громадянства України.

А також тих, кому присвоєно військові чи офіцерські звання після закінчення вищих навчальних закладів або проходження військового навчання за програмою підготовки офіцерів запасу.

Про грошове забезпечення

Отримати додаткову винагороду від 30 тисяч до 100 тисяч гривень, згідно із законопроєктом, зможуть військовослужбовці, які через поранення – контузії, травми чи каліцтва – визнані військово-лікарською комісією (ВЛК) не придатними до військової служби.

Військовослужбовці, звільнені з посади у зв’язку з розформуванням військової частини або скороченням штатних посад, отримуватимуть грошове забезпечення у розмірі, який вони отримували на попередній посаді – до моменту призначення на іншу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні