Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк отримати статус ВПО та відмовитися від виплат переселенцю - роз'яснює Мін'юст

Як отримати статус ВПО та відмовитися від виплат переселенцю – роз’яснює Мін’юст

Этот материал также доступен на русском языке
На непрості запитання ВПО під час «прямої лінії» відповіли юристи безоплатної правової допомоги, міністерства юстиції України.

Я прописана в Житомирській області, але з 2012 року проживала в Луганській. Після початку війни переїхала до Черкаської області. Чи маю право на статус ВПО? Є нюанс: із 17 лютого по червень 2023-го була в Польщі.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 22.12.2022 № N 309, Житомирська область вилучена з переліку територій, які дають право на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи. Отже, потрібно надати докази проживання на території Луганської області для отримання статусу ВПО. Це може бути трудова книжка із записами про трудову діяльність, довідка з місця навчання, медичні документи фотографії, відеозаписи тощо.

Дане питання регулюється Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Якщо у ваших документах, що посвідчують особу чи ваш спеціальний статус, немає позначки про реєстрацію місця проживання в Луганській області станом на початок широкомасштабного вторгнення, тоді необхідно надати докази свого проживання там. Це можуть бути такі документи:

  • військовий квиток із відомостями щодо проходження військової служби;
  • трудова книжка із записами про трудову діяльність;
  • документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно;
  • свідоцтво про базову загальну середню освіту;
  • атестат про повну загальну середню освіту;
  • документ про професійно-технічну освіту;
  • документ про вищу освіту (науковий ступінь);
  • довідку з місця навчання;
  • рішення районної, районної у мм. Києві чи Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування;
  • медичні документи;
  • фотографії;
  • відеозаписи тощо.

Тож вам для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи потрібно надати вищезазначені підтверджувальні документи (за наявності) до органу соцзахисту чи органів місцевого самоврядування — сільської, селищної ради.

Що робити, коли написав заяву про припинення виплат ВПО, а вони все одно надходять?

Це питання регулює Постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», Постанова Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Радимо вам повторно звернутись письмово або телефоном до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання або до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг, в залежності, де ви оформлювали виплати ВПО. При зверненні письмово необхідно отримати дату та номер реєстрації вашої заяви на копії вашої заяви.

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні