Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБорги за комуналку. Що робити, якщо на вас подали до суду?

Борги за комуналку. Що робити, якщо на вас подали до суду?

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від В. Гробчак, мешканки Вінницької області. Читачка розповіла, що в січні 2022 року місцеве газове господарство нарахувало їй до сплати суму вдвічі більшу, ніж мала бути за фактично спожитий газ. Тому вона сплатила лише за використаний газ.

Але з тих пір у пенсіонерки виникла заборгованість. А нещодавно підприємство з постачання газу повідомило, що подало на неї до суду. Читачка радиться, як їй бути. Вона також повідомляє, що немає здоров’я піти до суду – пересувається на милицях.

Хто може бути представником у суді?

Ви можете самостійно приїхати до суду. Надати паспорт і ознайомитися з матеріалами справи, якщо вам відомий її номер. Якщо ви не знаєте номера справи, можете поцікавитися стосовно справи у того підприємства, яке до вас позивається.

Якщо за станом здоров’я ви не маєте змоги приїхати до суду, можете письмово про це повідомити суд і скористатися допомогою представника. Для цього треба звернутися до Центру правової допомоги у вашому місті, щоб представляли ваші інтереси в суді з даної справи (уточнити, як це зробити, можна за номером 0-800-213-103). Також, якщо хочете, можете обрати адвоката або вашого представника, кого вважаєте за потрібне.

Але в будь-якому випадку ви повинні знати: з приводу чого до вас позивається газове господарство, якою є сума заборгованості, на якій стадії зараз перебуває справа. Відповідно до статті 257 Цивільного кодексу, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Тож ви повинні знати граничний термін претензій до вас, чи є вона у встановлених строках.

На що потрібно звертати увагу?

Якщо у вас буде представник (адвокат), він замість вас ознайомлюватиметься з матеріалами справи, подаватиме клопотання, залучатиме докази, зокрема, квитанції щодо вашої оплати, інші документи.

Але в будь-якому разі ви повинні активно брати участь у вашій справі (навіть дистанційно), щоб судом було всебічно встановлено усі обставини справи і відома ваша думка.

Якщо ви особисто будете ознайомлюватися з матеріалами справи, звертайте увагу, чи є договір на надання вам послуг, квитанції вашої оплати, розрахунки.

Що таке відзив на позовну заяву?

Ви (або ваш представник) можете в судовому засіданні вимагати звірки розрахунків з оплати, висловлювати вашу незгоду з виставленими рахунками.

Якщо ви будете самостійно писати відзив на позовну заяву, зверніть увагу суду на те, що ви належним чином виконували всі зобов’язання, пов’язані з використанням природного газу: були підключені до системи газопостачання у встановленому порядку, належним чином сплачували кошти за поставлений або розподілений природний газ. Зазначте у відзиві, чи розподіляла газова компанія квитанції за послуги (якщо вони були різні), чи було звірено обсяги споживання газу, на підставі чого виникла заборгованість.

Надайте довідку про склад сім’ї.

Борги за комуналку: куди звертатися, якщо нараховують пеню.

Як довести, що ваші права порушено?

Напишіть, чи зверталися ви до газової компанії раніше з проханням провести звірку і уточнення показників для точного визначення обсягу фактично спожитого природного газу, чи відреагувала компанія на це.

Ви повинні знати, що визначення обсягів спожитого побутовими споживачами природного газу є компетенцією виключно газового господарства, тож в судовому порядку необхідно провести звірку оплати і рахунків. Якщо цього не було зроблено раніше – це вже є порушенням ваших прав. Ви повинні довести порушення ваших прав і вашу вчасну оплату рахунків.

Вимагайте в судовому порядку у газового господарства довідку про існуючі тарифи за природний газ, типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам, витяг з персоніфікованих даних про фактичний об`єм природного поставленого газу, виписку банківських платежів, що підтверджують отримання коштів газовим господарством.

Якщо рішення суду не на вашу користь

Ви повинні передбачити і такий варіант. Якщо буде винесено рішення суду не на вашу користь, ви або ваш представник можете подати апеляційну скаргу.

Якщо щодо вас ухвалено заочне рішення, ви можете подати заяву до суду про перегляд заочного рішення.

Якщо рішення суду (яке не на вашу користь) набуло законної сили, можете до суду, який ухвалив рішення, звернутися із заявою про розстрочку виконання судового рішення – надати при цьому докази щодо вашого стану здоров’я, матеріального становища.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні