Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія в окупації: чи можна перевести виплати на картку родича

Пенсія в окупації: чи можна перевести виплати на картку родича

Этот материал также доступен на русском языке
Теоретично перевести пенсію з пошти на банк та поновити виплату пенсії сьогодні можна дистанційно.

«Як отримати пенсію на окупованій території, якщо до війни її носив поштар? Чи можливо, щоб пенсію перерахували на банківську картку іншої людини?

Алла Тихонова (питання надійшло на Телеграм-сторінку газети “На пенсії”)».

Хто може перевести пенсію з пошти до банку?

Відомо, що «Укрпошта» не має можливості доставляти гроші на непідконтрольну Україні територію. Отже, отримувати свою пенсію за таких умов майже неможливо. Хоча уряд і затвердив низку рішень, які теоретично мали б спростити цю процедуру.

Частині пенсіонерів, які залишилися на окупованих територіях після повномасштабного вторгнення, виплату пенсії або повністю призупинили, або автоматично перевели в «Ощадбанк» (без згоди пенсіонера). Але забрати таку пенсію можна, тільки якщо фізично опинитися на підконтрольній Україні території.

Теоретично перевести пенсію з пошти на банк та поновити виплату пенсії сьогодні можна дистанційно. Як стверджують в Міністерстві соціальної політики, для цього потрібно пройти ідентифікацію, авторизувавшись в особистому електронному кабінеті на сайті ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис». Його можна створити за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Однак пенсіонери з числа переселенців скаржаться, що ця послуга доступна лише для тих, у кого є паспорт нового зразка – ID-карта або біометричний закордонний паспорт. В іншому разі «Дія.Підпис» не генерується.

Разом з тим в уряді обіцяють, що незабаром запрацює порядок проведення фізичної ідентифікації за допомогою відеоконференцзв’язку. Тобто можна буде відновити виплату, зв’язавшись з відповідальними особами через відеодзвінок і показавши свої документи.

Не все так просто

Але навіть якщо людина з окупованої території зможе якимось чином пройти таку ідентифікацію, то як вона зможе отримати свою пенсію? Питання залишається відкритим, адже зняти українську пенсію на непідконтрольній території проблематично. В кращому випадку така пенсія буде протягом року накопичуватися на банківському рахунку. А зняти її можна буде, лише опинившись на підконтрольній території.

Також додамо, що нараховувати вашу пенсію іншій людині Пенсійний фонд не буде, бо це незаконно. Хоча законодавство і передбачає, що пенсія може виплачуватися за довіреністю, однак відповідну заяву пенсіонер має подати особисто до відділу Пенсійного фонду і кожного року таку заяву оновлювати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні