Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБорги за комуналку: куди звертатися, якщо нараховують пеню

Борги за комуналку: куди звертатися, якщо нараховують пеню

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася Галина Варшавська з Харкова. Зараз читачка мешкає в гуртожитку у Вінниці, має статус «внутрішньо переміщена особа» (ВПО). Вона розповіла, що підприємство «Харківгаззбут» нарахувало до заборгованості за комунальні послуги ще пеню і 3% річних і подало на пенсіонерку до суду.

Юристка, яка допомагала, не оскаржила рішення суду, і тепер читачка хоче знати, як їй бути з оплатою комунальних послуг.

Ситуації бувають різні

На жаль, наша читачка не вказала, чи ще хтось проживає в її квартирі у Харкові. Можливо, пенсіонерка виїхала до іншого міста, а хтось з її близьких мешкає там і користується комунальними послугами.

Кожна ситуація – індивідуальна. Тож розглянемо декілька.

  • Якщо ви мешкали самі і надали копію довідки про статус ВПО, написали заяву на це підприємство, що на даний час не проживаєте в цій квартирі, вам не повинні нараховувати за комунальні послуги. Хочемо ще раз звернути вашу увагу: якщо у вас змінилися доходи, сімейний стан, місце проживання, обов’язково надавайте копії довідок і повідомляйте про це комунальні підприємства.

  • Якщо там мешкають інші родичі, їм нараховуватимуть за комунальні послуги доти, доки вони не підтвердять, що на даний час там не перебувають. Але ваше проживання вже не враховуватимуть.

  • Якщо вам нараховують пеню, можете написати скаргу на це підприємство, адже, відповідно до Постанови КМУ «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану» № 206 від 5 березня 2022 року, передбачено, що до припинення або скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення:

  1. неустойки (штрафів, пені);

  2. інфляційних нарахувань;

  3. відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне, та (або) неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Можете позиватися до суду, якщо вважаєте, що ваші права порушено.

Стосовно того рішення суду, про яке ви повідомляєте, складно щось порадити, не знаючи змісту позовних вимог підприємства до вас – який період оплати був нарахований, кількість мешканців.

Про терміни оскарження рішення суду

Відповідно до частини 1 статті 354 ЦПК, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду – протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

  • Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений термін обчислюється з дня складення повного судового рішення.

  • Якщо термін оскарження не минув, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги, щоб вам допомогли написати апеляційну скаргу, враховуючи ваші документи або аргументи.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті