Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиСтуденту з Луганської області не дали довідки ВПО: як бути?

Студенту з Луганської області не дали довідки ВПО: як бути?

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство соціальної політики України провело «гарячу лінію» для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Йшлося про виплати для ВПО, пільги, оформлення субсидій, гуманітарну допомогу та іпотечну підтримку.

На запитання переселенців відповіла перша заступник міністра соціальної політики України Дар’я Марчак.

— Студент раніше навчався у Луганській області та переїхав до Сєвєродонецька. Нині мешкає у Києві. Звертався до місцевого органу соціального захисту за довідкою внутрішньо переміщеної особи. Отримав відмову. Як діяти у цій ситуації?

— У кожній конкретній ситуації слід звертатися до органів соціального захисту. Важливо переглянути документи. З питання розумію, що людина має право отримати довідку ВПО та, відповідно, з нею звернутися за отриманням виплати. Але є кілька нюансів, які треба враховувати. Коли людина виїжджає з тимчасово окупованої території, їй ніхто не поставить у паспорті України штамп про те, що вона виїхала. Тому такі штампи в жодному разі не потрібні. Сам факт того, що людина проживала на території, яка, згідно з наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією», відноситься до окупованих територій, або де ведуться можливі/активні бойові дії, вже є підставою для того, щоб людина мала право стати на облік як ВПО. Але для того, щоб звертатися за допомогою з виплати, треба розуміти, звідки саме людина приїхала: повторно після 24 лютого 2022 року чи до цього (коли саме).

У постанові Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 р. №709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» виписано весь перелік документів, які потрібно надати. Але в цьому випадку фактично йдеться про те, що людина має підтвердити своє проживання та реєстрацію на території, яка є тимчасово окупованою чи тою, де ведуться бойові дії. Таким підтвердженням може бути паспорт, де зазначені ці території як місце реєстрації. Якщо ж паспорт втрачено, це можуть бути інші документи або фото/відео підтвердження того, що людина проживала на цій території. Перелік документів досить широкий. Саме на їх підставі орган соціального захисту визначає, що людина має право на отримання довідки ВПО та допомоги від держави.

Термін розгляду документів може тривати до 10 днів, якщо інформація не потребує додаткових обговорень. Коли виникають спірні питання, може залучатись Міністерство соціальної політики або Національна соціальна сервісна служба, щоб встановити, чи є підстави для надання такого статусу.

У цих випадках можна звертатися до Урядової гарячої лінії за номером 15-45 та до Національної соціальної сервісної служби (044) 289 83 89.

Перша заступник міністра соціальної політики України Дар'я Марчак
Дар’я Марчак

— У 2017 році юнак виїхав із Луганська. Закінчив ліцей у Києві. Навчається в університеті за контрактною формою навчання. Чи має він право на одержання соціальної стипендії у розмірі 1 тисячі гривень?

— Сама суть державної стипендії — допомога сім’ї, яка має складні обставини. Якщо сім’я може дозволити собі сплатити контрактну форму навчання, то теоретично така сім’я не потребує додаткової фінансової підтримки з боку держави.

На соціальні стипендії мають право претендувати категорії студентів, визначені законодавством. Вони можуть отримувати виплати не лише у вишах державної та комунальної форми власності, а й у приватних освітніх установах, якщо навчаються за державним замовленням, а не за контрактом. Рішення про призначення стипендії приймає керівництво навчального закладу, де навчається ВПО.

У даному випадку слід звертатися до керівництва навчального закладу, щоб розглянуло питання, чи може дитина претендувати на цю стипендію (якщо у неї є довідка ВПО та інші документи, якi підтверджують право на отримання цієї виплати).

За більш детальною інформацією слід звертатись до Міністерства освіти України за номерами: (044) 481 47 57, (044) 481 47 65, (044) 481 47 95.

Раніше повідомлялося, що Міністерство соцполітики України організує 28 вересня пряму телефонну пряму телефонну лінію для переселенців.

Автори: Тамара Тисячна та Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні