П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСкладні питання спадщини: як не втратити те, на що маєте законне право

Складні питання спадщини: як не втратити те, на що маєте законне право

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції часто звертаються з питаннями щодо оформлення спадщини, і ситуації бувають дуже неоднозначними. Але, можливо, комусь такі приклади допоможуть зорієнтуватися у законодавстві. Ось деякі з них.

Якщо прийняли спадщину до шлюбу 

 – Прийняли спадщину до шлюбу. Чи має право інше подружжя сказати, що це майно спільне, і ділити його?

– Другий з подружжя не має права на це майно, спадщина – не спільна власність. Також, згідно зі статтею 57 Сімейного кодексу України, частина 1, особистою приватною власністю дружини (чоловіка) є майно, набуте нею (ним) за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування.

Родичі прийняли спадщину без вас

– Ваші брат або сестра вивезли в іншу країну батьків і, не повідомивши про смерть одного з них, прийняли спадщину. Чи зможете ви також претендувати на спадщину?

– Якщо немає заповіту, ви спадкуєте за законом. В такому випадку і ви, і ваш брат (сестра) маєте право на рівні частки спадщини. Якщо стало відомо про смерть одного з батьків, свідоцтво про смерть можна взяти у будь-якому відділенні Державного реєстру актів цивільного стану (РАЦС). І з ним, а також з вашим паспортом та свідоцтвом про народження треба звернутися до нотаріуса.

Якщо пропущено строк для прийняття спадщини, потрібно звернутися до суду за місцем проживанням. Відповідно до частини 1 статті 1272 цивільного кодексу (ЦК) України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може призначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пропустили час відкриття спадщини

— Пропустили час відкриття спадщини. До нотаріуса пішли не відразу. Чи може нотаріус відмовити у праві на наслідування?

– Відповідно до норм частини 5 статті 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини і згідно з частиною 3 статті 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Якщо праву спадкування перешкоджають, звертайтеся до суду. Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту. При цьому важливо мати постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Коли онуки мають право наслідування

– Помер дідусь (бабуся), а перед цим померла його (її) донька. Чи можуть спадкувати онуки, і яку частку?

– Відповідно до статті 1262 ЦК, у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати і сестри спадкодавця, його баба і дід як з боку батька, так і з боку матері.

А ще існує спадкування за правом представлення, яке регулюється статтею 1266 ЦК, що визначає коло спадкоємців за законом у разі смерті їх родича до відкриття спадщини.

В даному випадку частиною 1 передбачено, що внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їх матері, батькові, бабусі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Частиною 5 тієї ж статті передбачено, якщо спадкування за правом представлення здійснюється кількома особами, частка їх померлого родича ділиться між ними порівну.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні