П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаРахуємо пенсію: що може ввести в оману у роздруках з Пенсійного фонду

Рахуємо пенсію: що може ввести в оману у роздруках з Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
У редакційній пошті не вичерпується вал листів із питаннями, в яких читачі просять розібратися з розмірами виплат. Дуже часто це стосується перерахунків, коли очікування не виправдовуються: обіцяють підвищення на сотні гривень, а насправді приходять лише 15-60, а іноді й взагалі нічого.

Сьогодні ми розберемося ситуацією пенсіонера, який працює.

Пенсіонер після призначення пенсії продовжував працювати. Через це, згідно з розпорядженням, виданим Пенсійним фондом, в червні 2023 року зроблено перерахунок пенсії.

І ось тут виникає кілька питань. Чому немає доплати після перерахунку за кілька місяців? Окрім цього, наших дописувачів вводять в оману деякі дані, наведені у розпорядженні про перерахунок пенсії (копію якого вони нам надіслали).

Наприклад, там зазначено, що пенсія у новому розмірі призначена «довічно» щонайменше до 2025 року. «Хіба не передбачається, що пенсію будуть ще індексувати у 2024-му та у 2025 роках?», – не може зрозуміти наша читачка.

Деякі дані в роздруківках ПФУ зрозумілі лише фахівцям

Тут ми стикаємося з тим, що, навіть маючи на руках роздруківки з Пенсійного фонду, інколи простому пенсіонеру в них важко розібратися. Деякі речі, зазначені в таких документах, зрозумілі лише фахівцям, які призначають пенсію.

Особливості перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам у 2023 році

По-перше, відзначимо, що перерахунок працюючим пенсіонерам проводився цього року з 1 квітня. Однак його зробили фактично в червні. Доплату по перерахунку за квітень і травень виплачували в червні разом з новим розміром пенсії. Тому треба уважніше придивитися до ваших виплат, а саме: порівняти, яким був розмір пенсії в травні, з тим, яким він став в липні. Тоді буде чітко зрозуміло, на скільки саме вона зросла. Коли пенсію перераховують з квітня, а доплату роблять тільки в червні, це так само може трохи збивати. В травні, червні і липні людина за таких обставин кожного місяця отримує на руки різні суми:

  • в травні – звичну,
  • в червні – більшу, ніж в травні (новий розмір пенсії + доплата за попередні місяці),
  • в липні – меншу, ніж у червні, але більшу, ніж в травні (просто новий розмір пенсії).

Іноді не слід звертати увагу на деякі нюанси

По-друге, інколи не треба звертати уваги на деякі нюанси, прописані в роздруківках. Якщо там написано, що розмір пенсії не зміниться до 2025 року – це може не відповідати дійсності. Це умовний розрахунок щодо того, яким буде розмір пенсії до наступного перерахунку пенсії за стажем, що робиться кожні два роки, якщо людина продовжує працювати.

Наразі не затверджено бюджет на наступний рік і невідомо, чи буде мінятися прожитковий мінімум. Також достеменно невідомо, чи буде проведена індексація пенсій наступного року. А якщо і буде, то невідомо, на який відсоток – кожен раз додаткове рішення ухвалює Кабінет Міністрів. Таким чином, в Пенсійному фонді поки що просто не можуть прорахувати точний розмір пенсії, яким він може бути в подальшому, і спираються на ті дані, які є сьогодні. Але комп’ютерна програма, яка обчислює пенсії, має таку графу, де зазначається потенційна дата наступного перерахунку. І відповідна графа автоматично заповнюється. Це жодним чином не має вас лякати.

На жаль, не завжди поруч з пенсіонером є людина, яка може пояснити ті чи інші тонкощі, прописані і у подібних документах, і навіть у відповідях, які надсилає Пенсійний фонд.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні