Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи є право на спадщину, якщо подружжя проживало без шлюбу: що говорить...

Чи є право на спадщину, якщо подружжя проживало без шлюбу: що говорить закон?

Этот материал также доступен на русском языке
Непоодинокими є випадки, коли літні люди «сходяться» і проживають разом, без укладання шлюбу. Коли помирає один із них, родичі або діти можуть вигнати літню людину, позбавити майна, не дати нічого успадкувати. Що повинна знати людина, яка поховала подружжя, якими є її права?

Що таке сім’я?

Згідно з частиною 2 статті 3 Сімейного Кодексу, сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства. Тобто, якщо люди проживали разом, вели спільне господарство, піклувалися одне про одного – вони є сім’єю.

Той, хто пережив своє подружжя, може звернутися до суду про встановлення факту проживання однією сім’єю без шлюбу. Позовну заяву можна написати самостійно, а можна звернутися до центру безоплатної правової допомоги.

Які докази потрібно надати?

В заяві до суду потрібно викласти усі факти спільного проживання, ведення господарства, додати спільні фотографії, докази спільного піклування одне про одного, спільних витрат. Можна додати довідки будинкових (вуличних комітетів).

При поданні до суду позовної заяви можете взяти третьою стороною державну нотаріальну контору за місцем вашого проживання або міську (сільську) раду. Можете запросити до суду свідків (написавши про це в позовній заяві), які також зможуть підтвердити проживання однією сім’єю.

Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх необхідних документів відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. Усі ці документи подаються до суду.

На що ви маєте право?

Встановлення факту спільного проживання породжує для заявника юридичні наслідки, оскільки після смерті іншого подружжя залишилося спадкове майно.

Ви повинні знати, що, відповідно до статті 1264 Цивільного Кодексу, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. Частки кожного із спадкоємців є рівними.

Тож якщо ви займалися похованням подружжя, спадкоємці зобов’язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені одним із них або іншою особою на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Цей документ видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Якщо спадщину прийняли кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

ВАЖЛИВО! Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на неї.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні