П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк отримати спадщину від некровних родичів?

Як отримати спадщину від некровних родичів?

Этот материал также доступен на русском языке
Є багато сімей, коли дитина не є рідною для батька або матері. Чи може у такому разі падчерка або пасинок успадковувати майно померлого?

Якщо ви не маєте заповіту, і, окрім вас, немає кому прийняти спадщину після смерті мачухи або вітчима, ви можете звернутися до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Згідно зі статтею 1264 Цивільного Кодексу України (ЦКУ), у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

У зв’язку з тим, що відсутні спадкоємці першої-третьої черги, і ніхто із попередніх черг спадкоємців за законом не прийняв спадщину, той, хто є пасинком (падчеркою), має право успадкувати спадщину мачухи або вітчима як спадкоємець четвертої черги. Частиною 1 статті 1269 ЦКУ передбачено: спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

***

Якщо вам було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв’язку з відсутністю документального підтвердження факту родинних відносин, звертайтеся до суду.

Згідно з частиною 1 статті 316 Цивільного процесуального кодексу України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Таким чином, спадкоємець має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім’єю, суд має установити факти:

  • спільного проживання однією сім’єю;
  • спільний побут;
  • взаємні права та обов’язки.

***

Згідно із законодавством, до членів сім’ї належать особи, які постійно мешкають разом і ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках.

Обов’язковою умовою для визнання їх членами сім’ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт тощо.

Таким чином, під час подання заяви до суду вам необхідно підтвердити документально, що ви були з мачухою (вітчимом) пов’язані спільним побутом, у вас були сімейні стосунки, ви вели спільне господарство. Якщо ви здійснювали догляд, займалися лікуванням, у вас були спільні свята, фотографії, обов’язково надайте до суду відповідні докази, запросіть свідків, які зможуть розповісти про ваше сімейне життя.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Ми писали раніше, як прийняти спадщину в умовах військового стану далеко від дому?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні