Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ яких випадках при виході на пенсію не враховується робочий стаж, набутий...

У яких випадках при виході на пенсію не враховується робочий стаж, набутий за кордоном

Этот материал также доступен на русском языке
Люди, які готують пакет документів для призначення пенсії, а також ті, хто вже отримує пенсію, стикаються із проблемою підрахунку страхового стажу.

«Маю трудовий стаж більше ніж 40 років, 27 років і 3 місяці працював в Україні і 13 років і 3 місяці (з 1993-го по 2006 рік) – в Росії. Пенсію не дають, бо російський стаж не приймають. Підкажіть, будь ласка, які нормативні документи були прийняті, що не враховується мій російській стаж?

Анатолій Орєхов, лист надійшов на електронну пошту редакції»

В 1992 році між низкою колишніх країн СРСР була підписана Угода про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення. Цю Угоду, між іншим, підписували також Україна та Російська Федерація.

Згідно з окремими положеннями цього документа російський стаж мав без проблем зараховуватися при призначенні пенсії на території України і навпаки. Однак біда в тому, що минулого року з цієї Угоди спочатку в односторонньому порядку вийшла Росія, а потім, ближче до кінця року, і Україна.

Отже, її положення тепер не діють. Відповідно наразі немає можливості для зарахування російського стажу. А, як відомо, для призначення пенсії в Україні цього року потрібно мати не менше 30 років загального стажу.

Додамо, що 24 серпня Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект №9453. Як зазначають його автори, новий закон має вирішити питання зарахування стажу, набутого за періоди роботи в державах, які входили до складу СРСР.

Чи ухвалять це рішення остаточно і в якому саме вигляді, наразі невідомо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні