Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатТрудове законодавство: чи маєте ви право на премію, якщо звільнилися

Трудове законодавство: чи маєте ви право на премію, якщо звільнилися

Этот материал также доступен на русском языке
Ви звільняєтеся, але в суму виплачених вам коштів при звільненні не було включено премію за минулий місяць або квартал, або за рік. Чи маєте ви на це право?

Рішення ухвалює роботодавець, але…

Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» (редакція від 1.04.2023 р.) передбачено, окрім основної заробітної плати, додаткову заробітну плату. Це – винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість, за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, а також премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Таким чином, передбачена законом премія – частина заробітної плати.

Як правило, питання щодо преміювання працівників роботодавці вирішують самостійно, спираючись на Колективний договір, Положення про преміювання, видаючи накази та розпорядження. Саме ці документи визначають, які премії передбачені на підприємстві, кому і в яких випадках.

Тож якщо премія вам передбачена, видається наказ про преміювання. В ньому роботодавець визначає умови та розмір премії. Право працівника на премію виникає після ухвалення рішення про її нарахування та виплату.

Про звільнення і розрахунки

У якийсь час свого життя ви вирішили звільнитися.

Відповідно до статті 116 Кодексу законів про працю України, при звільненні працівника виплата усіх сум, що належаться йому від підприємства, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна і додаткова заробітна плата, заохочувальні й компенсаційні виплати; інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати.

Якщо ви не мали дисциплінарного стягнення і було ухвалено наказ про преміювання, але ці премії не було виплачено, ваше право порушено. Адже на день вашого звільнення з вами має бути проведено повний розрахунок за усіма належними виплатами.

Ви можете письмово звернутися до роботодавця з заявою щодо роз’яснення вашого розрахунку при звільненні та письмового повідомлення про розмір сум. Можете рекомендованим листом з описом (залишивши собі копію) направити власного листа роботодавцю. Він зобов’язаний надати вичерпну відповідь.

Можливо, доведеться звертатися до суду

Якщо у вас є сумніви щодо того, чи було порушено ваші права, – звертайтеся до суду.

Ви можете як самостійно написати позовну заяву, так і звернутися до центру безоплатної правової допомоги. В позовній заяві вимагайте стягнення заборгованості щодо додаткової заробітної плати – частини невиплаченої вам премії. Ви можете в судовому порядку вимагати виплати також середнього заробітку за час затримки виплати премії та моральної шкоди, якщо така існує. Окрім того, можете на роботодавця покласти судові витрати за надання юридичної допомоги та судовий збір (за наявності).

Для звернення до суду до позовної заяви потрібно додати копію Колективного договору (підприємства, де ви працювали), наказу про преміювання або позбавлення премії працівників, погодження з профспілковим комітетом, фінансовий розрахунок, наказ про ваше звільнення, інші документи. Якщо деякі документи не можете надати самостійно, їх вашим клопотанням суд може витребувати у вашого роботодавця.

Якщо ви працювали сумлінно, в судовому порядку можете визнати недійсним і скасувати наказ керівника, яким вам не було виплачено виробничу премію.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні