Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНа запитання відповідає Пенсійний фонд:  пенсії переселенцям внутрішнім та закордонним

На запитання відповідає Пенсійний фонд:  пенсії переселенцям внутрішнім та закордонним

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо розповідати про «пряму лінію» щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

На ній на запитання переселенців відповідала Олена Зорка, фахівець Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області.

Переїхали в безпечніше місце. Як відновити виплати?

Я отримала статус ВПО у 2015 році. Переїхала з Криму. На той час я отримувала пенсію з 2008-го по 2014 рік. У 2015 році переїхала до сестри у Київ, пенсію не отримувала. Зараз хочу відновити виплати, але для цього потрібна паперова пенсійна справа. Ніхто мені не підказав тоді, що її треба забрати. Сподівалася, що переїжджаю ненадовго.

– При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці пенсійна справа одержувача пенсії пересилається за його новим місцем проживання.

З 2015-го до 2022 року у вас була можливість звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про запит пенсійної справи за новим місцем проживання. Однак ви нею не скористалися. На сьогодні витребувати пенсійну справу з Криму не вважається за можливе, відповідно, відсутні підстави для проведення виплати пенсії.

Перебуваєте за кордоном? Пройдіть перевірку

Як пройти ідентифікацію особи пенсіонеру, який перебуває за кордоном?

– Органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв’язку. Під час сеансу такого відеоконференцзв’язку пред’являються документи, що посвідчують особу.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг;
  • посвідчення відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

Оформлюєте пенсію в 63 роки? Куди звертатися переселенцю по довідки?

Я – переселенка з Херсонської області. Мені 63 роки. Через два місяці маю виходити на пенсію. Від мене вимагають довідку про те, що я в органах соціального захисту не отримувала соціальної допомоги. Як мені бути, якщо зараз та частина Херсонщини перебуває під окупацією? Мені сказали, що моє відділення соцзахисту могло евакуюватися на підконтрольну Україні територію. Де його шукати?

Це правильна вимога для осіб, які виходять на пенсію після досягнення 60 років. Це є необхідним для запобігання подвійних виплат (в органах Пенсійного фонду та соціального захисту). Щодо надання інформації про евакуацію органу соцзахисту вам краще звернутися на «гарячу телефонну лінію» Мінсоцполітики (за номером 15-47 ) або зателефонувати на урядову лінію (за номером 15-45).

Також ви можете звернутися до органу Пенсійного фонду України, надавши заяву про призначення пенсії (й усі необхідні для цього документи) та заяву про надання допомоги щодо одержання відсутніх документів для призначення пенсії.

Заблокували виплати. Що робити, якщо ти за кордоном?

Я – жителька Херсона. Через руйнацію житла була змушена виїхати з території України. З червня 2022 року не отримувала належну мені пенсію у зв’язку з окупацією, а потім у зв’язку з виїздом. У липні цього року оформила довіреність у Посольстві України в Румунії для отримання моїм представником у Херсоні пенсії у відділенні «Укрпошти». Мій представник поінформував, що йому було відмовлено в отриманні через блокування моєї пенсії Пенсійним фондом, який вимагає моєї особистої присутності. Прощу надати інформацію та допомогу у вирішенні цього питання.

У разі неотримання призначеної пенсії протягом шести місяців поспіль її виплата припиняється. Заява про поновлення пенсії подається до територіального органу Пенсійного фонду України.

У період дії воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення особи, які у зв’язку з агресією рф тимчасово проживають за кордоном, заяву про поновлення пенсії та необхідні для цього документи можуть надсилати поштою. Для поновлення пенсії до заяви додаються:

  • копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);
  • копія паспорта громадянина України.

Додані до заяви копії документів мають бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України, або нотаріально.

Пенсія за втратою годувальника. Як мають призначати?

До вас звертається отримувачка пенсії за втратою годувальника, яка зареєстрована в Маріуполі. До 24 лютого 2022 року я мешкала в місті разом із дітьми. Мій чоловік помер 17 березня 2022 року і лише 16 травня 2023 року я змогла звернутися по пенсію, яку мені призначили з дня звернення. На момент звернення набув чинності Закон № 2981-ІХ*. Тож пенсію мені мали призначити з дати смерті чоловіка, незалежно від дати звернення. На які законодавчі акти й нормативно-правові документи спиралися при нарахуванні з дня подачі заяви?

– Відповідно до статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія призначається з дня звернення по неї. При цьому пенсія у разі втрати годувальника призначається з дня, що настає після дня смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. Саме цю норму закону і було враховано при винесенні рішення про призначення вам пенсії.

Ви слушно зауважуєте на змінах, які були внесені Законом №2981-ІХ від 20.03.2023 року щодо наявності права на призначення пенсії з дня, що настає після дня смерті годувальника.  

Для реалізації свого права вам необхідно звернутися до будь-якого органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою. Однак зміна строку призначення пенсії може призвести до зміни його розміру у зв’язку з урахуванням іншого показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески.

Пільгова пенсія. Які довідки потрібні?

Я – переселенка з 2014 року, з Луганська. Маю 12 років стажу за списком номер 2. І три роки ПТУ. Тож стаж за списком номер 2 15 років і загальний стаж 35 років. Пільговий стаж відпрацювала до 2000 року. Свідок, який може це підтвердити, лише одна людина. Інші вже померли. З документів на руках маю лише трудову книжку. Всі інші документи не маю можливості взяти, архіви вже, мабуть, знищені окупантами. Як мені вийти на пільгову пенсію у 55 років?

Для оформлення пільгової пенсії існує два шляхи:

  • надається уточнююча довідка про пільговий характер роботи;
  • якщо підприємство, на якому ви працювали, ліквідоване без визначення правонаступника, документи розглядаються на Комісії з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсії.

Підтвердження пільгового характеру роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, показами свідків не передбачено.

Відмова від статусу ВПО. Як не залишитися без пенсії?

Я – пенсіонерка у статусі ВПО з 2014 року. Ніяких виплат для переселенців не отримую. Давно хочу позбутися цього статусу, він ускладнює моє життя постійні ідентифікації тощо. Він мені не потрібен, я 9 років живу на підконтрольній Україні території. Придбала житло на Київщині, зареєструвалася в ньому. Я – звичайна мешканка Київської області. Коли у 2017 році я звернулася до органів пенсійного фонду і повідомила, що хочу відмовитися від статусу ВПО, мене запевнили, що в цьому разі припиняться пенсійні виплати. Адже підставою для їх нарахування є пенсійна справа, але оскільки вона залишилася в Донецьку, то її замінює довідка ВПО. У разі відмови від статусу зникає підстава для пенсійних виплат. Це замкнене коло, абсурд. Можливо, вже є певні зміни? І в разі відмови від статусу ВПО не припиняться мої пенсійні виплати?

– Визначення статусу внутрішньо переміщеної особи належить до компетенції органів соціального захисту населення. Для врегулювання цього питання потрібно звернутися саме до уповноваженого органу.

Одночасно зазначаємо, що згідно з постановою № 637 (зі змінами) Кабінету Міністрів України від 05.11 2014 року, виплата пенсій здійснюється внутрішньо переміщеним особам, у тому числі особам, які подали заяву про відмову від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання і постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження.

Підготували «пряму лінію» Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

*«Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії» № 2981-ІХ від 20.03.2023 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні