П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна військовослужбовцеві ЗСУ оформити генеральне доручення для збору довідок для пенсії...

Чи можна військовослужбовцеві ЗСУ оформити генеральне доручення для збору довідок для пенсії – відповідають у ПФУ

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщені особи (ВПО) мають чимало запитань щодо пенсійного забезпечення. Багато з них стосувалася документів.

Під час прямої лінії на деякі запитання переселенців відповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області Олена Зорка.

— Братові 55 років, він має право виходити на пенсію через так звану «гарячу» професію. Зараз він служить у ЗСУ, збирати довідки особисто не може. Чи можна оформити на когось генеральне доручення, щоб їх зібрала інша людина. Як йому взагалі оформити пенсію?

— Для органів Пенсійного фонду суттєвим є подача саме заявником заяви на призначення пенсії та необхідних для цього документів, в тому числі уточнюючої довідки про пільговий характер роботи.

Зазначені документи можуть бути отримані в порядку, визначеному законодавством, в тому числі через уповноважених осіб.

— Я переселенка з Херсона, зараз перебуваю в Миколаєві. Хочу поміняти пенсійне посвідчення на нове. Чи можливо це у Миколаєві, що для цього потрібно?

— Так, замінити старе пенсійне посвідчення на нове можливо. Для цього потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду з необхідними для цього документами:

  • паспортом,
  • ідентифікаційним кодом,
  • фотокарткою.

На підставі цих документів буде сформована анкета – заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення з подальшим його виготовленням.

— Я внутрішня переселенка з 2014 року, з Луганська. Маю 12 років стажу за списком 2. Та три роки ПТУ. Тож стаж за списком 2 — 15 років та загальний стаж — 35 років. Пільговий стаж відпрацювала до 2000 року. Свідок, який може це підтвердити, — лише одна людини. Інші вже померли. З документів на руках маю лише трудову книжку. Всі інші документи не маю можливості взяти, архіви вже, мабуть, знищені окупантами. Як мені вийти на пільгову пенсію у 55 років?

— Для оформлення пільгової пенсії існує два шляхи:

  •  надається уточнююча довідка про пільговий характер роботи;
  • якщо підприємство, на якому Ви працювали, ліквідоване без визначення правонаступника, документи розглядаються на Комісії з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсії.

Підтвердження пільгового характеру роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, показами свідків не передбачена.

Автори: Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні