П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк відновити виплату пенсії після повернення в Україну

Як відновити виплату пенсії після повернення в Україну

Этот материал также доступен на русском языке
У внутрішньо переміщених осіб (ВПО) багато питань про пенсійне забезпечення. Більшість їх стосується документів.

Під час прямої лінії на запитання переселенців відповіла заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області Олена Зорка

Я зараз проживаю в Черкасах, переїхав сюди у 2022 році. Але був прописаний у Криму до 2014 року. Після анексії півострова я отримував там пенсію. Тепер звернувся до Пенсійного фонду в Черкасах із заявою про переведення мені пенсії. Але мені повідомили, що потрібен оригінал пенсійної справи, яка знаходиться в Криму. Без неї пенсію тут мені призначити знову і виплачувати не можуть. Порадили звернутися до суду, щоб встановили розмір пенсії. Я так і зробив. Суди, в тому числі й апеляцію, я виграв. Але у Пенсійному фонді відмовляються виконувати рішення суду та вимагають оригінали документів.

— При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці пенсійна справа одержувача пенсії пересилається за його новим місцем проживання.

Із 2014-го до 2022 року у Вас була можливість звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про запит пенсійної справи за новим місцем проживання, однак, Ви нею не скористалися. На сьогодні витребувати пенсійну справи з Криму не вважається за можливе, відповідно, відсутні підстави для проведення виплати пенсії.

Щодо виконання судових рішень хочу поінформувати, що рішення суду, які набули законної сили, виконуються органами Пенсійного фонду в межах покладених зобов’язань. Оскільки Ви не повідомили, що саме зобов’язано судовим рішенням вчинити органу Пенсійного фонду, надати відповідь по суті не можливо.

Автори: Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні