Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії переселенцям: на запитання відповідає Пенсійний фонд

Пенсії переселенцям: на запитання відповідає Пенсійний фонд

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно відбулася "пряма лінія" щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Ми продовжуємо публікувати матеріали "прямої лінії".

На запитання переселенців відповідала Олена Зорка, фахівець Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області.

Про перерахунок виплат, довідки і стаж

Виплату пенсії відновили. Коли будуть гроші?

Я – переселенка з Донецької області, з тимчасово окупованої території міста Єнакієве. Пенсія за віком мені призначена з червня 2020 року. Пенсію мені нарахували, але вперше я її отримала у серпні. Хочу дізнатися, де я можу отримати накопичені за три роки виплати. Мені сказали, є якась черга, а де вона – я не зрозуміла.

– Механізм виплати пенсій, які не виплачено за період до місяця відновлення їх виплати (у вашому випадку – до серпня 2023 року), внутрішньо переміщеним особам визначено Порядком, затвердженим постановою № 1165 Кабінету Міністрів України від 10.11.2021 року.

Облік сум пенсійних виплат, які підлягають виплаті, відповідно до вимог Порядку № 1165, ведеться територіальними органами Пенсійного фонду України, в яких особи перебувають на обліку. Визначені в Порядку № 1165 пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, що набули законної сили, проводяться отримувачам, яких внесено до Переліку станом на 1 січня відповідного року.

Сума нарахованої вам пенсії з дати її призначення до серпня 2023 року підлягає виплаті за рахунок коштів державного бюджету за окремою бюджетною програмою, передбаченою в бюджеті Пенсійного фонду України на 2024 рік.

Мешкали на окупованій території. Як оформити пенсію за втратою годувальника?

Я хотіла б перейти на пенсію чоловіка. Він помер у 2013 році. Територію, де ми жили, окуповано. У Пенсійному фонді робили запит до Слов’янська і сказали, що не знають, де паперова пенсійна справа мого чоловіка. Він отримував пенсію з 1997 року, був шахтарем.

Для переведення вас на пенсію за втратою годувальника потрібно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Пенсійного фонду України, надавши відповідну заяву. До заяви додаються документи:

  •  що посвідчують особу (паспорт);
  •  що засвідчують реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • свідоцтво про смерть годувальника і документи, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником.

Оскільки ваш чоловік був одержувачем пенсії, перевести вас на пенсію за втратою годувальника можливо буде за матеріалами його електронної пенсійної справи.

Пенсії за інвалідністю. Чи подовжать без довідки МСЕК?

Мене звати Світлана, я – інвалід ІІ групи. Я з Херсона, зараз як внутрішньо переміщена особа мешкаю в Одесі. В мене закінчується термін дії довідки про інвалідність. МОЗ подовжило її дію на період воєнного стану. Чи правильно я розумію, що не потрібно йти на перекомісію зараз?

– Згідно з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію за інвалідністю і в яких термін припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, у разі неможливості проходження повторного огляду виплата пенсії подовжується до припинення воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення.

Термін дії воєнного стану в Україні – по 16 листопада 2023 року, відповідно, виплати пенсій за інвалідністю без довідок МСЕК будуть подовжуватися по 16 травня 2024 року.

Неповна зарплата. Як рахується стаж?

Якщо отримуватиму лише дві третини своєї зарплати, чи буде мені рахуватися страховий стаж?

Якщо сума нарахованої зарплати буде не меншою, ніж мінімальна заробітна плата, і з неї буде сплачено страхові внески, то до страхового стажу буде враховано повні місяці. У разі нарахування зарплати в розмірі меншому, ніж мінімальний, до страхового стажу буде враховано періоди, розраховані пропорційно сплаченим внескам.

Як підтвердити пільговий стаж на окупованій території?

Я – переселенець з Макіївки Донецької області. У Броварах мешкаю з 2016 року. Як підтвердити пільговий стаж за підземну гірничу роботу і зарплату, що нараховувалася на шахті до 2021 року? Як підтвердити працю на підземних і відкритих гірничих роботах в росії до 24.02.2022 року? Віддав до Пенсійного фонду документи, але там їх до розгляду не приймають.

19 червня 2023 року для України припинено дію Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, укладеної 13 березня 1992 року. Враховуючи зазначене, до страхового стажу при визначенні права та розміру пенсії зараховуються періоди роботи (служби) на території РРФСР по 31 грудня 1991 року. Інші періоди роботи, що тривали на території росії, до страхового стажу не зараховуються.

Щодо підтвердження пільгового стажу, то існує Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу для призначення пенсій (він затверджений постановою №18-1 правління Пенсійного фонду України від 10.11. 2006 року).

Цей Порядок визначає процедуру підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах, установлену для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи, організації без визначення правонаступника.

У тому разі, коли підприємство не ліквідовано, має бути надано уточнюючу довідку, в якій буде вказано, зокрема:

  • періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;
  •  професію або посаду; характер виконуваної роботи;
  •  розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їхні номери, до яких включається цей період роботи;
  •  первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку.

У разі коли підприємства, установи, організації або їхні правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України, стаж роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Щодо підтвердження заробітної плати, слушно зауважити, що по 30.06.2000 року вона підтверджується виключно первинними документами (розрахунково-платіжними відомостями, особовими рахунками тощо), з 01.07.2000 року – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

(Далі буде)

Підготували “пряму лінію” Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні