Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЗакінчується термін дії довідки про інвалідність, як бути - відповідає Пенсійний фонд...

Закінчується термін дії довідки про інвалідність, як бути – відповідає Пенсійний фонд України

Этот материал также доступен на русском языке
Переселенці, які опинилися у нових собі місцях і умовах, стикаються з великою кількістю проблем.

На запитання переселенців під час прямої лінії відповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області Олена Зорка.

— Коли можна отримати пенсійне посвідчення, а не папірець? 17 лютого призначена ІІІ група інвалідності пожиттєво.

— Для виготовлення пенсійного посвідчення Вам необхідно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Пенсійного фонду України, надавши паспорт, документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків та фотокартку.

На підставі наданих документів буде сформована анкета – заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення з подальшим його виготовленням.

— Мене звати Світлана, я інвалід ІІ групи. Я з Херсона, зараз як внутрішньо переміщена особа мешкаю в Одесі. В мене закінчується термін дії довідки про інвалідність. МОЗ продовжило її дію на період воєнного стану. Чи правильно я розумію, що не потрібно йти на перекомісію зараз?

— Згідно з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію за інвалідністю і в яких термін припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, у разі неможливості проходження повторного огляду, виплата пенсії продовжується до припинення воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення.

Термін дії воєнного стану в Україні – по 16.11.2023, відповідно, виплати пенсій за інвалідністю без довідок МСЕК будуть продовжуватись по 16.05.2024.

Автори: Тамара Тисячна і Сергій Чернявський

Нове на сайті