Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗнахідка для спекотних днів: класичний рецепт литовського холодного борщу "шальтибаршчай"

Знахідка для спекотних днів: класичний рецепт литовського холодного борщу “шальтибаршчай”

Этот материал также доступен на русском языке
Літо закінчується, але спека не відступає. І саме час випробувати класичний рецепт литовського холодного борщу "шальтибаршчай" і приготувати холодник. А то все окрошка та окрошка у неймовірну спеку.

Продукти всі прості, жодної екзотики, зате їхнє поєднання дає неперевершений смак!

Інгредієнти:

  • кефір 6% 1,5 л;
  • варений буряк 2 шт.;
  • яйця вкруту 2 шт;.
  • зелена цибуля 1 пучок;
  • огірок свіжий 3 шт.;
  • сметана 100 гр.;
  • кріп 1 пучок;
  • сіль, перець – за смаком;
  • гаряча варена картопля.

Приготування:

  1. Якщо 6% кефір не знайдете, то беремо звичайний, 2,5-3% і додаємо в тарілку більше сметанки.
  2. У ресторанному варіанті все (огірки очищаємо від шкірки), крім крутих жовтків, тремо на великій тертці, а жовтки розтираємо зі сметанкою. У домашньому варіанті просто тремо усе на великій тертці і не морочимося.
  3. Цибулю та кріп дрібно ріжемо і товчемо з дрібкою солі, щоб дали сік та запах.
  4. Гаряча картопля подається ТІЛЬКИ на окремій тарілці – тому що це пропонується ЗАМІСТЬ хліба! А що ви подумали?
  5. Далі за відчуттями: боїтеся жирного – сметану не додавайте, надто густо – додайте холодної кип’яченої води, хочете гостріше – додайте чорного перцю та краплю гірчиці. Якщо буряк попався не дуже солодкий, можна навіть додати ложечку цукру.

І повірте, це дуже смачно (як і все національне, що вижило і виплекалося та збалансувалося століттями).

І калорійність приблизно 50 ккал на 100 грамів!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні