Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДопоможіть розібратися з пенсією: як зараховується час навчання у стаж

Допоможіть розібратися з пенсією: як зараховується час навчання у стаж

Этот материал также доступен на русском языке
У редакційній пошті зустрічається багато листів із запитаннями, відповіді на які можуть бути цікаві й іншим нашим читачам.

«У трудовій книжці записано, що мене звільнено 31.12.1964. Але захист диплома був 24.12.1964. А потім ще до 01.02.1965 була відпустка. Пенсійний фонд зараховує стаж за дипломом. Таким чином, крадеться до 40 днів стажу. Чи правильно це?» запитує читачка із Полтавської області.

Згідно з чинним законодавством, до стажу до 2004 року зараховуються періоди навчання на денній формі у вузах, профучилищах, навчальних закладах із підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі. Навчання, яке було після 1 січня 2004 року, до стажу не зараховується.

Навчання до 2004 року підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, які видано на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За відсутності у документах таких відомостей для підтвердження періоду навчання приймаються довідки про тривалість навчання у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Тобто основним документом, який підтверджує стаж, є диплом. Саме тому, якщо йдеться про навчання, то в Пенсійному фонді передусім дивляться на диплом, дату його видачі або дату захисту диплома.

При цьому зараховування до стажу відпустки після навчання законодавством не передбачено. Тому вважаємо дії Пенсійного фонду правильними – принаймні, це усталена практика. У цьому питанні ми спираємося на ухвалу Кабінету Міністрів № 637*.

* «Про затвердження Порядку підтвердження стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» №637 від 12 серпня 1993 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні