П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачКупуєте цілий кавун чи частинами? Не економте!

Купуєте цілий кавун чи частинами? Не економте!

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі.

Сьогодні пропонуємо вашій увазі лист Ірини Сергіївни Гицюк із Запоріжжя.

Купуєте кавун? Не економте

З газетою життя стає трохи легшим

«Читаю газету «На пенсії» вже 5 років і далі передплачуватиму її, так мені зручніше, ніж купувати. Те, що у вас на першій сторінці – «НА ПЕНСІЇ життя тільки починається» – це не про нас, українських пенсіонерів. Але з вашою газетою воно (життя) стає трохи легшим, ось за це вам дякую.

Рада появі у вас колонки «Читач пише». Ось і сама вирішила написати, коли прочитала статтю вашого кореспондента про те, що на базарі, пробуючи фрукту, можна підчепити небезпечний лептоспіроз. А я днями з лікарні виписалася, кілька днів пролежала у відділенні гастроентерології після отруєння кавуном.

Дуже кавуна захотілося…

Ні, не нітратами, просто дуже кавуна захотілося, а вони поки що дорогі, от я і купила на базарі половинку, обгорнуту в плівку. Солодкий, звичайно, але солодке моє життя вже назавтра закінчилося: біль у животі, блювання, кишковий розлад, температура підскочила. «Швидку» викликала, спочатку хотіли в інфекційку везти, але, на щастя моє, передумали, у звичайну поїхали. Відразу уколи, пілюлі всілякі.

Скільки я “заощадила” на половині кавуна

Лікар увімкнув мені калькулятор на телефоні і доручив підрахувати, скільки я заощадила на половині кавуна, і скільки піде на ліки в лікарні і після виписки. Мати Божа, страшно сказати! За словами мого лікаря, в кавунах, особливо на зрізах, у м’якоті можуть розвиватися небезпечні мікроби. З досвіду минулих років, він сказав, що багато отруєнь відбувається в результаті покупки розрізаних і упакованих у харчову плівку кавунів і динь.

Чим небезпечні кавуни під харчовою плівкою

Перед розрізанням навряд чи їх миють, і всі бактерії, які були на їх поверхні, потрапляють на м’якоть. А прикривши зріз харчовою плівкою, продавці, хоч і захищають їх від пилу, але створюють бактеріям ідеальні умови для швидкого розмноження: парниковий ефект на жарі, цукристість – і пішов процес. На прохання лікаря, син приніс із холодильника недоїдений кавун, і його віддали на перевірку на нітрати. Їх знайшли менше за норму.

Значить, ділюся гірким досвідом з іншими читачами вашої газети – щоб не хворіли «у щасливій старості».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні