Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому церква вшановує Почаївську ікону Божої Матері

Чому церква вшановує Почаївську ікону Божої Матері

Этот материал также доступен на русском языке
Почаївська ікона Божої Матері належить до найшанованіших святинь Православної Церкви. Поряд із православними на поклоніння чудотворному образу Пресвятої Богородиці приходять і християни інших сповідань.

У Почаївській Лаврі, стародавньому оплоті Православ’я, чудотворна ікона перебуває близько 400 років.

Свою назву чудотворна ікона здобула від невеликого міста Почаєва у Кременецькому районі Тернопільської області. По цьому ж містечку називається і Почаївська гора, на якій розташована лавра. Гора ця значно вища за всі гори, що оточують її, і особливо відзначається своєю печерою, що утворилася природним чином. У цій печері колись оселилися два ченці, які присвятили себе подвигам молитви, помірності і перебували у смиренності, вкриті благодаттю Божою.

Один із подвижників Почаївської гори близько 1340 року удостоївся Божественного одкровення. Якось після молитви він надумав зійти на вершину і раптом побачив у вогненному стовпі Пресвяту Богородицю, яка стоїть на камені. Здивований старець негайно покликав брата, який жив з ним. Це бачив і пастух Іоанн Босий з юнаками, який пас стадо під горою. Він поспішив піднятися на гору і побачив там двох ченців, які прославляли Богоматір.

Після того як видіння зникло, на камені, де стояла Богородиця, залишився відбиток її правої стопи. Відбиток цей зберігся досі і завжди наповнений водою, яку дивним чином виточує камінь. Вода у стопі не закінчується, незважаючи на те, що численні паломники постійно наповнюють нею свої судини для лікування недуг.

Сама Почаївська ікона Божої Матері з’явилася в обителі так. В 1559 році митрополит Неофіт з Константинополя, проїжджаючи через Волинь, відвідав дворянку Ганну Гойську, яка мешкала в маєтку Орля, неподалік Почаєва. На благословення він залишив їй привезену з Константинополя ікону Богородиці. Невдовзі почали помічати, що з Почаївської ікони Богородиці ллється сяйво. Коли в 1597 році перед іконою зцілився брат Ганни Філіп, вона передала образ ченцям, що оселилися на Почаївській горі.

Чудеса, що походять від святої ікони, численні й засвідчені в монастирських книгах записами віруючих, які з молитвою зверталися про порятунок від невиліковних недуг, звільнення від полону і з метою врозумити грішників.

ДО ВІДОМА. Святкування на честь Почаївської ікони Божої Матері – 5 серпня.

Молитва перед образом Почаївської Божої Матері

«До Богородиці старанно нині притецем грішні і смиренні, і припадемо до дивного образу Її, іже на горі Почаївській: до неї розчулено взираючи та молячись Цариці Владичиці з глибини душевні співаємо: О пречудесна Діво, Мати Господа Всевишнього, від років стародавніх обрала обитель Почаївську в місці наметі! Землю вітчизняну нашу в православ’ї та мирі утверди, і спаси всіх прийдешніх і тих, хто моляться Тобі розчуленою душею і скорботним серцем, перед Пречистим Твоїм образом зі сльозами. Не відверни рабів Твоїх тщі: Тебе бо єдину Надію маємо».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні