Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУся правда про овочі: чи можуть вони зашкодити людям старшого віку?

Уся правда про овочі: чи можуть вони зашкодити людям старшого віку?

Этот материал также доступен на русском языке
16 червня – День свіжих овочів. Всі ми знаємо, що овочі - незамінне джерело вітамінів, мікроелементів і клітковини для нашого організму. Але чи завжди вони несуть для нас виключно користь? Як колір дарів природи впливає на наше здоров'я і які овочі не можна їсти людям старшого віку?

На ці та інші запитання нам відповіла нутриціолог і консультант з харчування Наталія Ходєєва.

Які овочі не слід їсти сирими?

При складанні меню людям старшого віку необхідно враховувати особливості свого організму. Насамперед це стосується слабкої травної системи, а також нездатності добре розжовувати тверду їжу. Не забуваймо про те, що і калорійність продуктів має бути знижена: процеси перетравлення уповільнюються, а ферментативні (розщеплюючі) можливості організму слабшають.

Що стосується овочів, то слід віддавати перевагу термічно обробленим продуктам (приготовленим на парі, тушкованим, провареним або подрібненим у пюре). Більшість овочів містять грубу клітковину, з якою складно впоратися не лише зубам, а й кишечнику. Наприклад, редьку, шпинат, капусту і цибулю не слід вживати у сирому вигляді, або обмежтесь дуже маленькими пропорціями.

Як колір овочів впливає на здоров’я?

Якщо в раціоні достатньо різноманітних овочів, то наш організм отримує вітаміни, мінерали, клітковину, а також фітонутрієнти – це захисні компоненти рослин, які надають їм забарвлення. Фітонутрієнти зміцнюють наше здоров’я і допомагають у боротьбі з багатьма серйозними захворюваннями. Вчені навіть визначили, як колір продукту впливає на наші органи.

  • ПОМАРАНЧЕВИЙ. Овочі помаранчевого кольору (морква, гарбуз, болгарський перець) містять велику кількість каротиноїдів. Що більше цих речовин, то яскравіший плід. До речі, яскравість курячого жовтка також залежить від кількості з’їдених куркою каротиноїдів. Ця речовина здатна захищати наші клітини від вільних радикалів (створюють окисне середовище, в якому хворі клітини організму швидко розвиваються), запобігають росту ракових клітин, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок та інше.

  • ЗЕЛЕНИЙ. Що стосується зелених овочів (брюссельська капуста, броколі, огірки), то в їхньому складі є речовини, які стимулюють детоксикуючі ферменти у шлунково-кишковому тракті, особливо у печінці. Ці ферменти допомагають нейтралізувати токсини, які потрапляють у наш організм у великій кількості.

  • ЧЕРВОНИЙ. В овочах червоного кольору (помідори, буряк, редис, червонокачанна капуста) міститься дуже цінний лікопін, який є потужним антиоксидантом. Він чудово захищає наш організм від серцево-судинних захворювань, а влітку допомагає вберегти шкіру від сонячної радіації.

  • ЖОВТИЙ. Насамперед овочі жовтого кольору (жовті помідори, перець) багаті на вітамін С, який підтримує наш організм у боротьбі з вірусними інфекціями і застудними захворюваннями.

Як нітрати отруюють наше життя?

Вживання сезонних овочів безпосередньо пов’язане з нашим здоров’ям і роботою шлунково-кишкового тракту. Проте разом з корисними речовинами до нашого організму потрапляють і шкідливі нітрати. Чим загрожують нітрати організму, розповіла гастроентеролог і лікарка-терапевтка вищої категорії Діана Кірсанова:

  • Насправді нітрати у невеликих кількостях не завдають сильної шкоди організму. Вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт при великій концентрації. У такому разі нітрати під впливом бактерій переходять у нітрити. Саме нітрити діють на нас як отрута, яка призводить до отруєння. Симптоми отруєння нітратами у дорослих: діарея (часто темна), нудота і блювання, підвищення температури, млявість і сонливість, порушення свідомості, тахікардія, запаморочення. У дітей найчастіше проявляються млявість, задишка, порушення свідомості, посиніння губ. У таких випадках потрібно викликати «швидку». При не сильно вираженій симптоматиці дорослим і дітям треба пити багато рідини: тільки вона виводить токсини з організму. Потрібно також спробувати викликати блювоту і приймати сорбенти. Якщо симптоми не минають – без допомоги лікарів не обійтися!

Нітрати у великій кількості можуть викликати не тільки отруєння, а й сприяти виникненню хронічних захворювань. Бережіть себе!

 У якому вигляді помідори корисніші?

Помідори корисні як свіжі, так і після термічної обробки. У свіжих помідорах більше вітаміну С, а у приготовлених – лікопіну (сповільнює розвиток атеросклерозу, допомагає у боротьбі з онкологією) і бета-каротину (благотворно впливає на здоров’я очей). При термообробці помідорів руйнується вітамін С, а лікопіну стає більше за рахунок випарювання рідини. Крім того, лікопін у приготованих томатах краще засвоюється.

Чи можна позбутися нітратів вдома?

За словами нутриціолога Наталії Ходєєвої, позбутися усіх 100% хімії в продуктах неможливо, тому треба не забувати про такі правила:

  • зелень ставити у воду із соком лимона і сіллю на 15-20 хвилин;
  • овочі теж можна тримати у такому розчині 15-20 хвилин, але краще обрізати шкірку;
  • якщо овочі проварити, то бульйон із них краще злити. При жарінні та запіканні, на жаль, хімікати нікуди не дінуться.

Про високий вміст нітратів можуть говорити такі ознаки, як великий розмір плодів і тріщини на них. Нітратні овочі мають специфічний смак і швидко псуються. Найбільше нітратів міститься в капусті, моркві та буряках.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні