П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіЧим небезпечно забруднення Чорного моря після прориву греблі Каховського водосховища

Чим небезпечно забруднення Чорного моря після прориву греблі Каховського водосховища

Этот материал также доступен на русском языке
З греблі Каховського водосховища величезні маси прісної води рушили до Чорного моря. Вони принесли з собою не лише уламки меблів і залишки зруйнованих будівель. Які небезпечні речовини могли потрапити у воду і чим це загрожує?

Солоність моря стрімко впала

Сьогодні солоність Чорного моря біля берегів Одеси впала майже втричі. Екологи попереджають, що опріснення при суттєвому підвищенні температур повітря і води загрожує цвітінням небезпечних синьо-зелених водоростей. Таке й раніше бувало через потужні зливи. Але цього разу проблема буде значно масштабнішою. Морська вода може виглядати як «суп» із мікроводоростей. Крім того, через опріснення постраждають безхребетні донні організми, риби, дельфіни.

Загроза кишкових інфекцій

Великі затоплення, забруднення Чорного моря несуть ризик сплеску гострих кишкових інфекцій. Адже величезна паводкова хвиля змила цвинтарі, скотомогильники, вигрібні ями, зруйнувала очисні споруди і каналізації.

На сьогоднішній день, за інформацією Одеського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у морській воді збудників холери не виявлено. Але вірусологічні дослідження зразків морської води дали позитивний результат на вміст у ній ротавіруса А, ДНК-астровіруса і сальмонели. Це свідчить про наявність у морській воді групи кишкових інфекцій.

Рибу краще не купувати

Зрозуміло, ані рибу, ані морепродукти з Чорного моря їсти не можна.

Жоден спосіб приготування безпечною для здоров’я таку рибу не зробить. Її не можна їсти ані солоною, ані сушеною, ані вареною, ані смаженою. З тієї ж причини МОЗ і Держпродспоживслужба закликають не купувати рибу і морепродукти на стихійних ринках. Навіть купуючи в’ялену рибу промислового виробництва у торговельних установах, необхідно звертати увагу на її вигляд, умови зберігання, маркування з датою виготовлення і термін придатності. Поки що жодного випадку зараження не зафіксовано. Але ситуація залишається напруженою. І якщо хтось порушить санітарні норми, спалах захворювання станеться.

Пляжі перетворилися на сміттєзвалища

Якщо на одеських пляжах і раніше після злив плавати не рекомендувалося, то зараз і зовсім не слід. Тим більше що після екокатастрофи вони перетворилися на сміттєзвалища.

Забруднюючі речовини, хвороботворні бактерії, мікроби за течією зміщуватимуться вздовж морського узбережжя. А крім того – вийдуть у відкрите море і далі циркулюватимуть там.

До того ж на дні Дніпра і Каховського водосховища є й відкладення з радіоактивним осадом після Чорнобильської катастрофи. Потопом їх теж змило і винесло руслом річки в море.

Також слід утриматися від купання у водоймах, пов’язаних протоками з Дніпром, Південним Бугом, Інгулом, Інгульцем, Бузьким і Дніпро-Бузьким лиманами.

Мінна загроза

Якщо раніше любителям купань на одеських пляжах загрожували лише морські міни, то зараз ситуація набагато гірша. Мільйони тонн води з Каховського водосховища змили великі мінні поля. Наразі тисячі протипіхотних і протидесантних мін течії розносять по північно-західному району Чорного моря. Разом зі сміттям їх прибиває на одеські пляжі.

На всьому чорноморському узбережжі Одеської та Миколаївської областей, на берегах Дніпра і Дніпро-Бузького лиману військова влада оголосила підвищений рівень мінної небезпеки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні