Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіРозрахунок субсидії: хто допоможе розібратися, яким має бути розмір нарахування грошової допомоги

Розрахунок субсидії: хто допоможе розібратися, яким має бути розмір нарахування грошової допомоги

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся Галушко Ю. І. з міста Вознесенська Миколаївської області. Його цікавлять питання, пов'язані з призначенням державної допомоги на оплату комунальних послуг. Отримувач державної допомоги може вимагати уточнень щодо розрахунку субсидій у письмовому вигляді.

Читач повідомив про те, що ставить під сумнів розмір нарахування йому субсидії, і хоче отримати відповіді на свої запитання. Будемо розбиратися.

  • ПО-ПЕРШЕ, читач пише про те, що субсидія на електроопалення йому не нараховується і не виплачується.

Але у надісланих нам розрахунках управління соціального захисту написано: «Призначено житлову субсидію з жовтня 2022 року по квітень 2023 року… Електрокаміни, без електроплити: оплата – 1806,99 гривні; розмір субсидії – 1170,08 гривні; обов’язковий платіж – 636,91 гривні». З цього випливає висновок, що допомогу на оплату електроопалення вам все ж таки виділяли.

  • ПО-ДРУГЕ, претензія також стосується плати за електроопалення, яка розраховувалася нібито з тарифу 1,44 гривні за кіловат, а не 1,68 гривні за кіловат.

Цей момент краще уточнити в управлінні Пенсійного фонду, оскільки саме ця установа тепер займається субсидіями. Можна поставити це запитання і вашому бухгалтеру ОСББ.

Ми можемо нагадати, що тариф 1,44 гривні за кіловат діяв до 1 червня 2023 року при споживанні до 250 кіловат, понад цей обсяг вартість становила 1,68 гривні за кіловат. Останній тариф застосовувался також для колективних споживачів (наприклад, ОСББ) та гуртожитків.

Як ви вже знаєте, з 1 червня діє новий тариф на електроенергію – 2,64 гривні за кіловат – один для всіх, незалежно від обсягів споживання.

І тут хочемо порадити тим, хто не користувався двозонним лічильником. Цей прилад дозволиє платити за електроенергію, спожиту у період з 23.00 до 7.00, на 50% менше. Це хороший спосіб економити, враховуючи підвищення тарифу більш ніж на 80%. Уточнимо, що на сьогоднішній день немає спеціального тарифу для будинків з електроопаленням. Щоправда, у 2021 році було ухвалено постанову про виплату компенсацій таким домогосподарствам, але за умови, що вони не користуються субсидією.

  • ПО-ТРЕТЄ, наш читач цікавиться, коли заявник повинен повідомляти про призначення субсидії.

Відповідно до пункту 61 постанови №848 від 21 жовтня 1995 року (остання редакція від 20.04.2023 р.)*, уповноважений орган повідомляє заявнику про ухвалене рішення про призначення (непризначення) житлової субсидії протягом трьох календарних днів з дня його ухвалення. При цьому уповноважений орган самостійно обирає спосіб для повідомлення (особиста бесіда, поштовий зв’язок, смс-повідомлення та інше).

Також наголосимо, що отримувач державної допомоги може вимагати уточнень щодо розрахунку субсидій у письмовому вигляді. Якщо не отримаєте вичерпної відповіді, це питання можна вирішити в судовому порядку. Позовну заяву до суду допоможуть написати у центрі безоплатної правової допомоги.

*«Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Порада

Майте на увазі, до 31 серпня 2023 року подовжено дію всіх платіжних карток «Ощадбанку». Якщо термін дії картки закінчився, вам не треба звертатися до відділення банку. Нею, як і раніше, можна розраховуватися в магазинах, користуватися банкоматом і здійснювати інші операції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні