Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим очистити емальовану каструлю, щоб повернути посуду первозданну красу

Чим очистити емальовану каструлю, щоб повернути посуду первозданну красу

Этот материал также доступен на русском языке
Емальований посуд є на кожній кухні. Вона зручна, красива та практична. Але користуватися таким посудом потрібно правильно, адже він виготовлений із заліза або чавуну, покритого кількома шарами склоподібної емалі, що захищає метал від корозії.

Від удару або різкого перепаду температур емаль може відколотися від поверхні, і посуд стане непридатним для використання.

У процесі експлуатації емаль може потемніти, подряпатись або їжа в каструлі може пригоріти, а зовнішня поверхня – закоптитися, покритися крапельками жиру. Як повернути посуді первозданну чистоту? На допомогу прийдуть доступні та ефективні домашні засоби.

Лимонна кислота

 Щоб відмити темний наліт усередині каструлі, залийте в неї воду по край і засипте половину або пакетик лимонної кислоти. Орієнтуйтеся на рівень забруднення. Прокип’ятіть 15-20 хвилин.

Сода

Якщо емальована каструля підгоріла, залийте 5 столових ложок соди гарячою водою, ретельно перемішайте і влийте у каструлю. Поставте її відстоятися на ніч, щоб темний наліт і підгорілі залишки їжі відлипли. Помийте каструлю губкою з миючим засобом для посуду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні