П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим вибілити емальований посуд усередині?

Чим вибілити емальований посуд усередині?

Этот материал также доступен на русском языке
Емальований посуд є на кожній кухні. Вона зручна, красива та практична. Але користуватися таким посудом потрібно правильно, адже він виготовлений із заліза або чавуну, покритого кількома шарами склоподібної емалі, що захищає метал від корозії. Від удару або різкого перепаду температур емаль може відколотися від поверхні, і посуд стане непридатним для використання.
У процесі експлуатації емаль може потемніти, подряпатися або їжа в каструлі може пригоріти.

Чим вибілити емальований посуд усередині?

Сіль

Залити в каструлю воду до країв, додати 5 стільникових ложок солі на літр води та поставити на несильний вогонь на півгодини. Для кращого ефекту в каструлі можна проварити кілька очищених цибулин.

Сода

Зробіть такий самий розчин, як із сіллю і залиште на ніч, а краще – на добу. Після цього слід очистити жовтизну губкою. Щоб очистити каструлю і всередині, і зовні, прокип’ятіть в содовому розчині. Помістіть посуд у велику ємність, залийте содовим розчином, поставте на вогонь і тримайте близько двох годин після закипання, дайте охолонути посуду і вимийте його звичайним способом.

Лімонна кислота

Лимонна кислота ефективна в боротьбі з жовтизною, для очищення від накипу та залишків їжі, що пригоріли. Потрібно поставити на вогонь каструлю, наповнену водою до країв, додати 1 чайну ложку лимонної кислоти на 1 літр води та прокип’ятити. Для більшого ефекту можна після кип’ятіння залишити розчин ще на 5-10 хвилин.

І деякі прості правила, про які варто пам’ятати завжди:

  • При чищенні емальованої каструлі в жодному разі не використовуйте металеві губки.
  • Також не можна обдавати каструлю холодною водою, якщо вона розігріта , і навпаки. Від перепаду температур емаль може потріскатись.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні