П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляДень матери: «Наснись мені, сину, веселим, щасливим» (відео)

День матери: «Наснись мені, сину, веселим, щасливим» (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
У другу неділю травня ми відзначаємо День матері. Цього року свято припадає на 14 травня. Воно було встановлено ще 1928 року, потім його заборонили, і знову почали відзначати лише 1990-го.

Про матір було написано багато пісень. Однією з них стала нова пісня «Наснись мені, сину», присвячена матерям, сини яких загинули на фронті.

Пісня «Наснись мені, сину» була написана вінницькою поетесою Світланою Бояркевич та композитором Володимиром Будейчуком. Виконала її заслужена артистка України, співачка з міста Снятин Івано-Франківської області Ірина Зінковська, яка присвятила її нашим загиблим воїнам та матерям, які не дочекалися своїх синів.

Як знімався відеокліп

Зйомки кліпу «Наснись мені, сину» проходили у Національному заповіднику «Давній Галич». Робота знімальній групі давалася дуже важко: виконавиці буквально передавався біль жінки, яка втратила сина, сльози стискали горло і туманили все перед очима. Як розповідала потім Ірина Зінковська, під час зйомок над ними постійно кружляв лелека. Він відлітав, а потім повертався знову і знову.

Наснись мені, сину

Наснись мені, сину, веселим, щасливим!
Я знову всім серцем тебе обійму!
Наснись мені, сину, живим і вродливим,
Таким, яким з дому ти йшов на війну!

Словами втішав: «Мене не убити!
Не плач, мамо! Богу за мене молись!».
Наснись мені, синку, в сорочечку вдітий,
В ту, що я тобі вишила колись!

Приспів:

Усі кольори знов злилися у чорний,
Його так багато… Живу у пітьмі…
Наснись мені, сину, твій кошик лозовий
Так само стоїть, де лишив його ти!..

Наснись мені, сину, помолимось разом
За тих, хто під кулі сьогодні іде.
У тебе є вічність, а я живу часом,
Хай доля солдатів додому верне!

За них я молюсь, як за тебе молилась,
Дітей не буває чужих на війні.
Молюсь, щоб їх ненькам таки не судилось
Носити до скону цей біль під грудьми!..

Приспів.

Співачка Ірина Зінковська

Співачка Ірина Зінковська народилася в Івано-Франківській області, у родині лікарів, і пішла стопами батьків. Спочатку вона поєднувала роботу лікаря з виступами у Чернівецькій обласній філармонії, але потім вирішила, що її покликання все ж таки музика, а не медицина. Вона гастролювала не лише Україною, а й за кордоном у Канаді та США. Багато пісень писала сама, а у музичній обробці їй допомагав чоловік Володимир Будейчук. Музичну діяльність співачка також поєднувала з роботою на радіо «Нова Хвиля», де вела інформаційні та розважальні програми.

Свята покровителька українських матерів

День для свята в середині травня було обрано не просто так цей місяць присвячений Пречистій Діві Марії. Ще київські князі віддавали Богоматері честь за перемогу у битвах, а для українського козацтва вона стала покровителькою та заступницею. Сьогодні вона опікується українськими матерями, сини яких борються за свободу України.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні