Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїнці можуть втратити частину пенсії: у Пенсійному фонді зробили важливе роз'яснення

Українці можуть втратити частину пенсії: у Пенсійному фонді зробили важливе роз’яснення

Этот материал также доступен на русском языке
При призначенні пенсії дуже важливо вчасно подати заяву, іноді це може коштувати частини пенсійних виплат, і людина просто недоотримає гроші.

Про це пише Соціальна платформа у відповідь на запитання читачки.

Українка попросила порушити тему електронного призначення пенсії. За її словами, 11 січня їй виповнилося 60 років, проте заяву на призначення пенсії вона подала заздалегідь у грудні, відправивши дистанційно через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду.

В результаті таких дій, за її словами, пенсію призначили раніше за необхідний термін і врахували для обчислення стару, тобто менш вигідну середню заробітну плату по країні.

Фахівці пояснили, що справа не в тому, як подавалися документи: дистанційно чи особисто. Тут йдеться саме про терміни подання документів та відповідні законодавчі тонкощі.

Пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за призначенням відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого віку. Водночас днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття органом, який призначає пенсію, відповідної заяви.

Якщо заява про призначення пенсії подається через портал послуг ПФУ, то днем звернення за призначенням пенсії вважається дата реєстрації на веб-порталі заяви разом з поданням необхідних документів.

Звернутися за призначенням пенсії можна будь-коли після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Виходить, що пенсію призначили з 12 січня, тобто після досягнення пенсійного віку. Хоча заява на призначення пенсії була подана дещо раніше. Це також дозволяється, але практикується нечасто.

Вся справа у даті звернення. Для призначення пенсії за віком застосовується середня заробітна плата в Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Тут важливо звернути увагу на точне формулювання у законі. Йдеться не про рік призначення пенсії, а про рік звернення за її призначенням. У цьому випадку, як уже зазначено, пенсію призначили після досягнення пенсійного віку, тобто вже із січня 2023 року. Проте безпосереднє звернення за призначенням пенсії відбулося у грудні 2022 року. Таким чином, для обчислення пенсії врахували середню заробітну плату за 2019-2021 роки, тобто за три роки, що передують року звернення щодо її призначення. Якби заява на призначення пенсії була подана у 2023 році, тоді б для її обчислення було враховано вже більш нову та більш високу середню заробітну плату за 2020-2022 роки.

На жаль, розмір пенсії тепер справді буде нижчим, ніж очікувалося.

У цьому випадку Пенсійний фонд діяв чітко в межах законодавства та оскаржити таке рішення складно навіть у судовому порядку.

Тому, якщо вихід на пенсію передбачається на початку року, чи то січень, лютий чи березень, краще заяву подавати вже в новому році, це за умови, що середня зарплата для обчислення пенсії вища, ніж торік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні зменшився пенсійний вік.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні