Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо таке панічна атака?

Що таке панічна атака?

Этот материал также доступен на русском языке
Коли тіло стикається з безпосередньою небезпекою, мозок наказує вегетативної нервової системи активувати реакцію "бий або біжи". Кажуть, що панічна атака виникає коли ця реакція спрацьовує, але небезпеки немає.

Відповідає лікар-кардіолог Валерій Батушкін:

– Це болісний напад тривоги, який неможливо взяти під контроль.

Панічні атаки виникають часто і несподівано, зазвичай вони не пов’язані з будь-якою зовнішньою загрозою. Це дуже поширена недуга, яка виникає у близько 35% людей хоча б раз у житті.

Коли тіло стикається з безпосередньою небезпекою, мозок наказує вегетативної нервової системи активувати реакцію “бий або біжи”. Кажуть, що панічна атака виникає коли ця реакція спрацьовує, але небезпеки немає.

Людина відчуває страх, паніку, у неї потіють долоні, частішає серцебиття, її кидає то в жар, то в холод, виникає тремтіння і може з’явитися відчуття, ніби легеням не вистачає повітря.

Різко підвищується артеріальний тиск – до 180-200 міліметрів ртутного стовпа, що супроводжується сильним запамороченням та переднепритомним станом.

Такі симптоми можуть виникати у психічно здорової людини, яка переживає гостру стресову реакцію або хронічний стрес, має гормональні проблеми або вегетативну дисфункцію.

Панічна атака порушує злагоджену роботу всіх органів, але найсильніше страждає серцево-судинна система. Якщо напад паніки триває надто довго, то нерідко закінчується гіпертонічним кризом, а потім інфарктом або інсультом.

– Як допомогти людині, яка переживає панічну атаку, щоб вона не переросла у сильний гіпертонічний криз?

– До прийому гіпотензивних препаратів швидкої допомоги або разом з ними потрібно дати заспокійливі ліки, що знімають тривогу. Це усім відомі корвалол або корвалдин, або засоби на основі валеріани, собачої кропиви, півонії, м’яти.

 

Нове на сайті