П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисна кропива

Зелена аптека: чим корисна кропива

Этот материал также доступен на русском языке
Цілющі властивості кропиви з давніх-давен використовували наші предки. Це бур'ян відомий усім з дитинства як зла пекуча рослина. А ще бабусі загрожували неслухняним онукам провести виховну роботу із застосуванням кропиви. Але всі знають і про багато цілющі властивості цієї зеленої злюки. І якщо знати чим корисна кропива, то з її допомогою можна подолати безліч хвороб.

Зараз якраз той час, коли молода кропива покриває смарагдовою поростю пустирі та галявини, коли її неважко придбати на ринках і запастись на користь.

Чим корисна кропива?

Кропива дводомна (кропива велика) – дводомна багаторічна трав’яниста рослина, вкрита пекучими волосками. Росте по всій території України серед чагарників, у лісах, біля огорож, уздовж доріг, по засмічених місцях.

Кропива дводомна має кровоспинні, сечогінні та загальнозміцнювальні властивості, має слабку жовчогінну дію. У кропиві багато хлорофілу, який чинить стимулюючу і тонізуючу дію, активізує основний обмін речовин, посилює діяльність серцево-судинної системи і дихального центру.

Застосовують кропиву переважно як кровоспинний засіб (при легеневих, кишкових, маткових, гемороїдальних та інших кровотечах). Поряд з цим препарати з листя кропиви є ефективним засобом при

  • атеросклерозі,
  • залізодефіцитній анемії,
  • холециститах,
  • гастритах,
  • виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки,
  • порушеннях травлення, цукровому діабеті,
  • гіповітамінозі та гіпогалактії (коли мало грудного молока).

Як сечогінний засіб препарати кропиви показані при нирковокам’яній хворобі, асциті, набряках та ревматизмі. Кропива дводомна входить до складу шлункових, проносних та вітамінних чаїв.

До складу лікувально-профілактичного харчового раціону включають салати з молодого листя рослини. Препарати з дводомної кропиви застосовують у дерматології та косметиці. Всередину настій із листя кропиви вживають при комплексному лікуванні вугрів.

ВАЖЛИВО! Вживання препаратів дводомної кропиви всередину протипоказане при гінекологічних кровотечах у хворих з поліпами та різними пухлинними захворюваннями яєчників та матки.

Існує думка (експериментально підтверджено), що кровоспинні властивості має свіже листя кропиви або сік, сухе ж листя такої дії не чинить.

Застосування

Всередину

  • Настій листя кропиви (10 г, або 2 столові ложки, сировини на 200 мл окропу) по половині або чверті склянки 3-5 разів на день до їди.
  • Свіжий сік кропиви – по 1 чайній ложці 3 рази на день.
  • Відвар суміші (порівну) коріння і насіння кропиви (40-50 г суміші на 400 мл окропу, варити, поки не залишиться половина рідини) по 3 столові ложки 4-5 разів на день.

Зовнішньо

При м’язовому та суглобовому ревматизмі жалять болючі місця кропивою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні