П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиХто із членів родини ветерана може отримувати пільги після його смерті?

Хто із членів родини ветерана може отримувати пільги після його смерті?

Этот материал также доступен на русском языке
У статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-XII від 22 жовтня 1993 року (зі змінами від 27.10.2022 р.) з цього приводу прописані відповіді.

«Мені 68 років, отримую мінімальну пенсію. Хочу поставити два запитання щодо Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

1. Які категорії осіб можуть бути віднесені до членів сім’ї померлого (загиблого) ветерана війни за статтею 10 цього Закону?

2. Чи може дочка померлого (загиблого) ветерана війни оформити пільговий статус?

Петрова А.Б., м. Миколаїв»

Про військовослужбовців…

В даному разі, як ми розуміємо, йдеться про ветерана Другої світової війни. У статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-XII від 22 жовтня 1993 року (зі змінами від 27.10.2022 р.) з цього приводу зазначено таке.

До сімей загиблих (померлих) ветеранів війни належать:

  • сім’ї учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, які загинули (зникли безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби, а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті або отриманого під час проходження військової служби (у тому числі на території інших держав) під час військових дій та конфліктів;
  • сім’ї військовослужбовців, осіб начальницького та рядового складу, які призивалися на збори військовозобов’язаних Міністерства оборони, органів внутрішніх справ та державної безпеки колишнього Союзу РСР і загинули (померли) при виконанні завдань з охорони громадського порядку за надзвичайних ситуацій, пов’язаних з антигромадськими проявами;
  • сім’ї загиблих під час Другої світової війни осіб із числа особового складу груп самозахисту об’єктових та аварійних команд місцевої протиповітряної оборони, а також сім’ї загиблих внаслідок бойових дій працівників госпіталів, лікарень та інших медичних установ.

та їхніх рідних

До членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни належать:

  • батьки;
  • один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  • діти, які не мають (і не мали) власних сімей;
  • діти, які мають сім’ї, але які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обидва батьки яких загинули або зникли безвісти;
  • утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Далі в законі прописано уточнення щодо подружжя ветеранів та їх неповнолітніх дітей, але це не ваш випадок.

Чи належите ви до будь-якої із зазначених вище категорій – вирішуватимуть безпосередньо в управлінні соціального захисту, вивчивши наявні у вас документи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні