П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро пенсійну реформу і розміри пенсій: у чому несправедливість

Про пенсійну реформу і розміри пенсій: у чому несправедливість

Этот материал также доступен на русском языке
В октябре 2011 года был осуществлен очередной этап пенсионной реформы. Эта реформа ущемляла права будущих пенсионеров.

«Я йшла на пенсію у 2009 році, маючи 25 років стажу. За старими нормами закону цього було достатньо. До речі, з того часу я відпрацювала ще 1 рік і 10 місяців. Але через два роки, 2011-го, раптом почали вимагати 30 років стажу. Я не розумію, чому. У зв’язку з цим я не маю жодних доплат, отримую мінімалку – 2100 гривень. Вважаю, що мене просто обікрали.

У кого запитати: чому у мене вимагають 30 років стажу після того, як я пішла на пенсію зі стажем 25 років? Може, я щось не розумію?

Надія Дарієнко, м. Подільськ, Одеська обл.»

Що змінилося з жовтня 2011 року?

Цей лист, скоріше, не містить питання – це просто крик душі. Ви й самі чудово розумієте, що річ у недосконалості пенсійного законодавства.

Подібні листи ми вже не раз розглядали, тому просто нагадаємо. У жовтні 2011 року було здійснено черговий етап пенсійної реформи. Ця реформа, до речі, обмежувала права насамперед майбутніх пенсіонерів, а не тих, хто вже був на пенсії. Тоді жінкам почали піднімати пенсійний вік. Тоді ж посилилися вимоги до стажу для виплати мінімальної пенсії. Тоді ж змінилися правила визначення понаднормового стажу.

Понаднормовим почали вважати стаж, відпрацьований жінками понад 30 років, а чоловіками – понад 35 років. При цьому для осіб, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, понаднормовий стаж, як і раніше, рахується за кожен рік, відпрацьований понад 20 років для жінок і понад 25 років для чоловіків. У цьому сенсі вашу пенсію у 2011 році не урізали і всі пенсійні права, передбачені чинним законодавством, навпаки, зберегли. При цьому, само собою, слід розуміти: що більше стажу, то теоретично пенсія має бути вищою.

Розраховуємо пенсію за стажем

Інше питання, що в останні роки з’явилися деякі додаткові зміни у законодавстві, які спрямовані на збільшення пенсій людям старшого віку і з більшим стажем. У цьому сенсі за останні роки прийнято кілька постанов Кабінету Міністрів, які гарантують вищу пенсію людям віком 70, 75 та 80 років, особливо якщо такі люди мають не менше 30 і 35 років стажу відповідно для жінок і для чоловіків.

Однак з грудня вирішили трохи підтягнути і пенсії громадян, яким менше 70 років. І не лише тим, у кого багато стажу. Так, з 1 грудня пенсія у жінок з повним стажем (від 30 років) не має бути нижчою за 2500 гривень. При цьому у тих, хто має менше стажу, пенсія все одно мусила трошки підрости – пропорційно до наявного стажу, виходячи із зазначеної суми.

Візьмемо саме ваш приклад. Повні 30 років, тобто 360 місяців стажу, тепер гарантують жінкам пенсію у розмірі не менше 2500 гривень. У вас всього 322 місяці стажу (26 років і 10 місяців), отже тепер мінімальна пенсійна виплата для вас мусить становити 2236,11 гривні (2500:360х322). Це замість мінімальної пенсійної виплати у розмірі 2100 гривень, яку ви отримували з 1 березня. Ви писали цей лист наприкінці листопада, тому сподіваємося, що наші припущення вірні, і у грудні пенсія трохи зросла.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні