П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСусід будує паркан. Що робити, якщо споруда заважає?

Сусід будує паркан. Що робити, якщо споруда заважає?

Этот материал также доступен на русском языке
Земельні спори у межах територіальних громад щодо меж земельних ділянок вирішують органи місцевого самоврядування.

«Я є членом дачного кооперативу. Нещодавно мій сусід вирішив побудувати глухий паркан замість огорожі-сітки. В кооперативі у нас у всіх такі огорожі-сітки, тому ми з цим незгодні. Але сусід не реагує, виникають постійні конфлікти з приводу суміжного користування земельними ділянками. Чи має він право будувати такий паркан, оскільки він дасть тінь на город і це вплине на врожайність?

Людмила Нестерук, м. Київ».

Відповідно до часті 3 статті 158 Земельного кодексу України, земельні спори у межах територіальних громад щодо меж земельних ділянок вирішують органи місцевого самоврядування.

Тож, ви можете звернутися з письмовою заявою до міської ради. До заяви також потрібно надати копії документів, що підтверджують право власності (користування) земельною ділянкою, можете додати спільну заяву інших сусідів, членів кооперативу і фото даного порушення.

Якщо проблему не буде вирішено, частиною 5 Земельного кодексу України передбачено, що у разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органу місцевого самоврядування спір вирішується у судовому порядку.

В суді ви можете вимагати від сусіда відшкодування збитків, якщо їх було завдано відповідно до статті 22 Цивільного кодексу України.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні