Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк утеплити будинок з повітряним прошарком між стін

Як утеплити будинок з повітряним прошарком між стін

Этот материал также доступен на русском языке
Утеплення будинку – це не лише економія коштів під час опалювального сезону, комфортне перебування в прохолодному приміщенні коли на дворі спека, а також це й захист стін від пошкоджень. Через дрібні шпарини опади потрапляють всередину кладки стін, утворюючи вологу, промерзання та конденсат, а в результаті – з’являється пліснява та грибок.

Найкраще утеплити будинок навесні або влітку, щоб завчасно приготуватись до зими, а не восени, коли вартість послуг зростає приблизно на 20% через сезонний попит. Як показує ринок енергоресурсів, з кожним роком вартість збільшується, оскільки перебуває не тільки під економічним, а також під політичним впливом.

Які є способи утеплення стін?

Утеплити стіни можливо кількома способами: обшити ззовні, задути повітряний прошарок насипним утеплювачем або рідким пінопластом, напилити на стіни пінополіуретан, теплоізоляційна штукатурка.

Асортимент та виробники по матеріалах широко представлені на вітчизняному ринку. Постає риторичне питання – як найкраще утеплити стіни будинку та який використовувати утеплювач? В цьому випадку не існує універсальної відповіді. Все буде залежить від характеристик будівлі, способу утеплення та бюджету на послугу.

Для робіт з цегляними або обкладеними ззовні цеглою стінами найчастіше використовують:

  • мінеральну вату
  • пінопласт
  • пінополістирол
  • сипучі утеплювачі
  • піна

Відзначимо, що їх доречно буде застосовувати, якщо ви вирішили утеплити повітряний прошарок між стін. Ціна на цю послугу буде залежить від обраної сировини.

Як задути повітряний прошарок між стін

У більшості випадків, це приблизно 90%, повітряний прошарок є в кожному будинку з колодцевою кладкою між стін. Простіше кажучи, під час будівництва є основна стіна та зовнішня, а між ними залишається пустотілий зазор, по якому вільно циркулює повітря.

Саме в нього задувають сухий утеплювач або заливають рідкий. Ця технологія полягає в тому, що по всьому периметру будинку просвердлюються невеликі отвори, кількість та розмір залежать від обраного матеріалу, та за допомогою спеціалізованої установки під тиском здійснюється подача сировини між стін.

Насипний утеплювач – це подрібнена базальтова вата, пінопластова крихта, перліт. Їх використання не залежить від температурних умов навколишнього середовища, не втрачають своїх властивостей з роками, паропровідні. Подрібнена базальтова вата вогнетривка, тому додатково забезпечує захист, оскільки виробляється з гірської породи – базальту. Тільки професіональне обладнання здатне рівномірно розподілити сировину по всій площі, утрамбувати, щоб уникнути в процесі «місточків» холоду.

Рідкий утеплювач – це піноізол або пінополіуретан. Він не продається в готовому вигляді, а виробляється прямо на об’єкті із сировини перед заливкою в стіни. Використання залежить від температури повітря, якщо нижче -10°С то не рекомендують з ним працювати, оскільки це може вплинути на його здатність розширюватись та затвердівати. Має форму піни, щільність та якість якої залежить від процентного співвідношення сировини.

Утеплення стін з повітряним прошарком може застосовуватись як основне, так і додатково, коли фасад будинку вже утеплено ззовні. Варто відзначити, що одне одному це не заважає, а доповнює, збільшуючи шумоізоляцію всередині приміщення та зменшуючи втрати тепла. Оскільки спрацьовує так званий ефект «термосу», коли влітку прохолода всередині дому, а взимку – тепло.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні